Az 1966-ban bemutatott Fantasztikus utazás című sci-fi a tudományos fantasztikus filmek felvirágzásának idején került a mozikba. A Richard Fleischer rendezésében készült alkotás a műfaj egyik legnagyobb klasszikusának számít, így nem csoda, hogy Hollywood az eltelt évek alatt többször is megpróbálta remake-elni, ám eddig még senkinek sem sikerült tető alá hozni a projektet – pedig voltak bőven jelentkezők. Többek közt Guillermo del Toro, Paul Greengrass és Shawn Levy is dobbantott valahol félúton, de a legesélyesebb jelölt James Cameron volt, aki egy ideig producerként állt az újrafeldolgozás mögött, a rendezői feladatokat pedig Roland Emmerich, a Tökéletes katona, a Csillagkapu, A függetlenség napja és a Holnapután direktora látta volna el.

Ez nagyjából 20 évvel ezelőtt, valamikor 2004 körül történt, de mivel a film ugye azóta sem készült el, illetve más alkotók kezei alatt sem valósult meg, végül ez a próbálkozás is elbukott. A bukás okait eddig sűrű homály fedte, azonban a San Diegó-i Comic-Conon egy kerekasztal-beszélgetés során (amelyen Emmerich mellett Antoine Fuqua és Louis Leterrier is részt vett) újra előkerült a téma. A kérdést, hogy a filmből miért nem lett semmi, Leterrier vetette fel, mire a német származású rendező egyértelmű választ adott:

James Cameron túlságosan bábáskodó volt, szóval egy ponton szimplán csak feladtam. Mert arra gondoltam: ’Ez most a te filmed vagy az én filmem?’ Még nagyon korai fázisban voltunk. Mert azt mondtam magamban: ’A fenébe is, miért nyomul ennyire?’ Azt kell mondjam, hogy szeretem a saját dolgaimat csinálni, és amikor nem csinálhatom a saját dolgaimat, akkor egyáltalán nem érdekel a dolog. Ez ilyen egyszerű. Szóval amikor valaki más szeretne megmondani nekem valamit, és ez a valaki más nagyobb hatalommal bír, mint én, egyszerűen dobbantok.