Roland Emmerich a ’90-es években és a 2000-es évek elején a blockbuster-ipar nagyjai között foglalt helyet. A Németországból Amerikába áttelepült rendező első nagyobb dobása a Tökéletes katona volt 1992-ben, majd ezt követte az 1994-es Csillagkapu, aztán 1996-ban A függetlenség napjával robbantott kasszát, ami az akkor még frissnek számító forradalmi CGI-technikával az egész világot levette a lábáról. Soron következő filmjeivel (Godzilla, A hazafi, Holnapután) is egyre-másra halmozta a sikereket, de végül sajnos elmúlt a világ dicsősége, és a közönség többé már nem kért Emmerich látványos, ám bugyuta pusztításpornóiból.

Mint régi fényét elvesztett és a csúcsra visszakapaszkodni akaró hullócsillag, 2016-ban megpróbálkozott újra betörni az élvonalba A függetlenség napja: Feltámadással, de akkor már merőben más idők jártak, mint 20 évvel korábban: az alaposan megkésett folytatás hatalmas kritikai és anyagi bukás lett, ami nem is volt csoda egy olyan korszakban, amikor az embereket inkább már a szuperhősök érdekelték, mintsem a földönkívüli inváziós sci-fi akciófilmek.

independence-day-white-house-feature.jpg

Emmerich azonban mindezek ellenére bízott egy harmadik részben, de szerinte ebből már fix, hogy nem lesz semmi. A rendező a The Playlist podscast-műsorában vendégeskedett, ahol a következőket mondta A függetlenség napja 3-mal, valamint azzal kapcsolatban, hogy a második felvonás szerint elhalálozott Will Smith karaktere visszatérne-e, ha mégis elkészülne a film: „Na ja. Ezzel úgy voltam idáig, hogy nos, az ő karaktere meghalt a második rész szerint. De az is gond, hogy most már a Disney dönt arról, hogy elkészül-e a folytatás, ami még rosszabb, mert tudniillik ők soha nem teljesítették a megállapodásomat” – nyilatkozta keserűen Emmerich. Mivel a két filmet a 20th Century Fox gyártotta és forgalmazta, a 2019-es felvásárlása után a Disney-hez kerültek a jogok, de ők nem kérnek az újabb UFO-támadásból.

Az egész dolog iróniája, hogy az első epizód mennybemenetelét (globálisan 817,4 millió dolláros bevétel) már egészen korán meg akarták lovagolni, azonban a 2001. szeptember 11-ei merénylet meghiúsította a készítők terveit. Mire Emmerich és a stúdió összehozta a folytatást, lényegében teljesen mindegy volt, a film sorsa a megváltozott mozis berendezkedés miatt eleve el volt rendelve, Will Smith-szel vagy anélkül (aki egyrészt túl sokat kért a szerepért, másrészt addigra elkötelezte magát az Öngyilkos Osztag mellett), szóval ez a hajó akkor már rég elment, a katasztrófafilmek hajdani népszerűségével együtt.