Konzol

A Wii szinte tökéletes startjához képest a Wii U megjelenése egyenesen katasztrofálisnak nevezhető. A Nintendo új konzolját nem nagyon veszik az emberek, játékok pedig még annyira sincsenek a platformra -- mindezt mostanra már a Nintendo is nagyon jól látja, s magukra vállalták ezért a felelősséget. A cég vezérigazgatója egy friss nyilatkozatában elmondta, hogy ellustálkodták a marketinget, nem elég jól kihangsúlyozva azt, hogy milyen egyedi és érdekes a konzol. Ezen felül belátták azt is, hogy a játékok terén is volna még mit behozniuk, konkrétan nagyon kellene egy olyan cím, ami egyedül képes bemutatni a konzol képességeit valahogy úgy, ahogy azt annak idején a Wii Sports tette.

Noha a Nintendo is látja a problémát, a cég bizakodó a Wii U későbbi sikerét illetően: úgy gondolják, hogy a most befektetett idő és energia hosszú távon a külső fejlesztők számára is csábítóvá teheti a gépet. Az egyik nagy távolmaradó az EA, a cég ugyanis jobb eladásokra vár, mielőtt komolyabban támogatna a platformot.

A Ubisoft vezérigazgatója megerősítette azt, amit már régóta tudtuk: a Rayman Legends megjelenése azért csúszott szeptemberre, s lett multiplatform a játék, mert egész egyszerűen nem tudtak volna elegendő kópiát eladni a Wii U-n ahhoz, hogy a befektetésük megtérüljön.

A Crytek a WWDC során bemutatta új játékát, mely a The Collectibles címet kapta. Az iOS platformra írt játékban izometrikus nézetből egy ötfős csapatot irányítunk egy dzsungelben. A játék kezelése az iPhone vagy iPad érintőfelületével, egy támogatott kontrollerrel, esetleg mindkettővel egyszerre történik.

Ez történt... (2013. - 25. hét)

A Sony a PS4 PlayStation Plus tulajdonságait videón mutatta be. Mint ismert, az online játék PS4-en már nem lesz ingyenes, havi öt dollárt kell érte fizetni. Josida Suheo, a Sony Worldwide Studios elnöke elmondta, hogy ezt a döntést nehéz volt meghozni, de az olyan funkciók fenntartásához és fejlesztéséhez, mint a megosztás vagy az automatikus letöltés, szükséges volt kivetni a játékosokra. Tegyük hozzá, ez egyáltalán nem egy nagy összeg, jelenlegi árfolyamon havi 1100-1300 forint. A Sony fájdalomdíjként ingyenes játékokat, bétákhoz korai hozzáférést, és egyéb plusz dolgokat fog felkínálni a játékosoknak. Így már nem is olyan nagy ez az összeg, nem igaz?

Az Android operációs rendszer által hajtott GameStick csak nem akar megjelenni. A Kickstarteren pénzelt konzol eredetileg áprilisban jelent volna meg, majd júniusra csúszott a gyártási folyamat megváltozása miatt, most pedig úgy áll a helyzet, hogy augusztusban kerülhet a boltokba. A késés ezúttal azzal magyarázható, hogy a készítők nem tudtak időben elkészülni azokkal a fejlesztői példányokkal, melyek azoknak járnak, akik 300 dollárnál nagyobb összeggel támogatták a gép elkészülését. Az ígéret az volt, hogy a prototípusokkal szerzett tapasztalatokkal segíthetik a munkálatokat, ám pont ennek az ígéretnek teljesítése miatt kellett újra elhalasztani a premiert.

Térdelj le Zod előtt! – szól az Injustice: Gods Among Us legújabb videójának mottója. 400 MS Pontért vagy öt dollárért pedig le lehet tölteni egy „Man of Steel” kosztümöt, melybe Supermant lehet öltöztetni.

Kitasze Josinori, a Final Fantasy sorozat producere elmesélte a Siliconera stábjának, miért nehéz a FF X/X-2 játékokat PS Vitára átültetni: „Egy SD játékot HD-ba átültetni olyan kihívás, amelyre nem készültünk fel. A produkció olyan emberek emlékein alapul, akik tíz évvel ezelőtt játszottak a programmal. Azonban nem hátrálunk meg, és igyekszünk olyan programot létrehozni, amely nem teszi tönkre az emlékeket. A karakterek poligonokként lettek újraalkotva. Nem lett minden megváltoztatva, de a fő karakterek megjelenítése az átvezető videókban igen. Reméljük, Yuna és Tidus rajongói nem fognak csalódni.” Mindkét játék megjelenése még idén várható.

Az EA megszellőztette annak lehetőségét, hogy a jelenlegi generációs konzolokon mentett FIFA 14 profilunkat átvihetjük majd a következő generációs gépekre írt változatokra. Hivatalos bejelentés persze még nincs, a gyártásvezető csak annyit mondott, hogy hamarosan nagyon izgalmas híreket fogunk kapni ezzel kapcsolatban.

Akárcsak Xbox One konzolon a Forza Motorsport 5, úgy a PlayStation 4 platformon a Drive Club is 1080p felbontást és 60 fps sebességet célzott meg. Az eddigi játékmenet-videók csak 30 fps mellett futottak, de a játék még félig sem volt kész (35%), szóval még lehet fejlődni.

Visszatért a régóta várt Killer Instinct, de csak az Xbox One konzolra, s ingyenesen játszható formában. A játékban a letöltést követően csak egyetlen karakterhez, nevesen Jagóhoz férhetünk hozzá, mindenki másért már fizetnünk kell -- ezt megtehetjük egyenként vagy csoportosan.

Idén nyáron iOS operációs rendszert futtató eszközökre is meg fog jelenni a The Cave.

Az Nvidia Shield az Egyesült Államokban csütörtökön jelenik meg. A játékkonzol árát a fejlesztők ötven dollárral csökkentették a napokban, melyet az előrendelők is megkapnak, utólagos visszafizetés formájában.

Az amerikai GameStop üzletlánc a Sony javaslatára megszüntette a PS4 tekintetében az előrendelések számának limitálását, és arra kérte a boltokat üzemeltetőket, hogy korlátozás nélkül vegyék fel az előrendeléseket a Sony új konzoljára. A GameStop biztos a dolgában, hiszen naponta százas nagyságrendben vesznek fel előrendeléseket a PS4-re, szemben az Xbox One: Day One Edition 20-30 darabos előrendelői számaival. A kérdés már csak az, hogy a Sony képes lesz-e az elkövetkező hónapokban elég egységet gyártani és kiszállítani az üzletekbe szerte a világon.

Az Outlast című játékról egy ideje nem hallottunk, azonban a hétvégén megjelent egy 11 perces játékmenet videó, mely PS4-en futott. Lessétek meg az elmegyógyintézet falai között zajló borzalmat!

Lehet, hogy hamarosan érkezik két új PS3 modell, hiszen a Sony két új modellszámot jegyeztetett be. Ezek a 'CECH-4205B', 'CECH-4205C’ kódot viselik. Valószínűsíthető, hogy a Sony nemcsak a konzol dizájnját szabja át valamennyire, de hardveres módosításokat is végre fog hajtani. Erre az utal, hogy a PS3 Super Slim a ’CECH-4000’ kód alatt került forgalomba. Ugyanakkor a Sony kijelentette, hogy nem tervezi a konzol árának csökkentését, mert „a PS3 az a rendszer, amelynél igen nehéz a költségeket lejjebb vinni.”

Megjelent a Splinter Cell: Blacklist kiegészítő játéka, a Spider-Bot. Ebben egy pókszerű robotot kell irányítanunk egy kétdimenziós játéktérben, a feladatunk pedig az, hogy minél több titkos információt szerezzünk meg, de mindezt úgy, hogy elkerüljük a dokumentumokat őrző katonákat, automata ágyúkat és ellenséges robotokat. A sikeres küldetések fejében pénzt kapunk, amit majd a teljes Splinter Cell: Blacklistben felhasználhatunk. Az ingyenes Splinter Cell Blacklist Spider-Bot csak iOS operációs rendszerre érhető el.

A hét kérdése: nyáron mennyi időt tervezel játszani? Van valami, amit célzottan nyüstölni fogsz, vagy csemegézel az új megjelenések közül?

1 2