Épp a Flash-mozifilm kapcsán elégedetlenkedtem egy kicsit, amiért a Marvel elvetette a sulykot a filmek terén, az izgalmas szuperhős-eposzokat pedig az idióta bohóckodásra cserélte. És nem véletlenül mérgelődtem emiatt, mert bár ugye ízlések és pofonok, de amit utoljára kifejezetten élveztem, az a WandaVízió volt, ami most már két éves, szóval a saját ítéletem alapján akadt némi ráció a kritikában. Nos, ha már WandaVízió: a sorozat-formátum ellenére visszafogott hosszal rendelkezett, a játékidő alatt azonban kellően kibontotta elemeit, ráadásul kimondottan merészen és ügyesen állt hozzá a témához. És talán –  legalábbis egyelőre úgy tűnik, hogy – a Titkos invázió is ezt a vonalat viszi tovább, miközben a misztikum és a varázslat helyett inkább a kémfilmek világába kalauzolja el – nemcsak – a Marvel-rajongókat.

pc-guru-sorozatkritika-titkos-invazio-secret-invasion-marvel-disney-1-epizod-poszter.jpg

Már megint a Nagy Medve

Ha pedig már kémfilmek, akkor itt térjünk is vissza az alapokhoz, méghozzá az oroszokhoz és Moszkvához, legalábbis látszat szintjén. Hiszen a hidegháború alatt és főleg után szinte nem is volt más ellensége Amerikának, avagy ha bármilyen gebasz történt, rögtön valami orosz maffiózó/terrorista/ügynök/gonosz milliárdos állt a háttérben, illetve nagyritkán német. Aztán persze az arab világ lett a másik mumus, de az már egy egészen más korszak. A Titkos invázió felütése azonban a régi időket eleveníti fel, viszont az orosz vonalat kizárólag látszatként használva.

pc-guru-sorozatkritika-titkos-invazio-secret-invasion-marvel-disney-1-epizod-1.jpg

(Képek: Disney)

Elvégre a nyitányban Ross ügynök (Martin Freeman – A Hobbit-filmek, Vaskabátok, Cargo) jelenik meg Prescod ügynöknél, utóbbi ugyanis egy őrült elmélettel keresi meg: a skrullok már nem elégednek meg azzal amit korábban Fury (Samuel L. Jackson – Ponyvaregény, 1408, Kígyók a fedélzeten) és Marvel Kapitány jóvoltából kaptak, avagy a teljes Földre fáj a foguk, a tanácsban pedig a radikális nézetek vették át az uralmat. Persze, ahogy az az első másodperctől sejthető, van némi turpisság a találkozásban, ami azonban arra pont elég, hogy Fury visszatérjen és részt vegyen az ügy felgyöngyölítésébe. Beszáll még Talos (Ben Mendelsohn – Ready Player One, Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet) és Maria Hill (Cobie Smulders – Így jártam anyátokkal), az erősítésre pedig szükség van, merthogy Gravik (Kingsley Ben-Adir), a lázadók vezére, nem kisebb tervet szőtt ki, minthogy terrorista cselekményekkel egymásnak ugrasztja a nagyhatalmakat, amivel végül eléri, hogy átvehesse a hatalmat, ha az emberek már kellően kifárasztották és kiirtották egymást. Ha pedig bomba robban az oroszoknál, azt semmiképpen sem nézik jó szemmel, így az elsődleges cél megtalálni a robbanószerkezetet. Ekkor tűnik fel a képben Talos lánya, G'iah (Emilia Clark), aki ezúttal nem sárkányokat nevel, de ettől még nem kevésbé veszélyes a társasága.

pc-guru-sorozatkritika-titkos-invazio-secret-invasion-marvel-disney-1-epizod-3.jpg

Kiben bízhatunk?

A Titkos invázió talán legfőbb eleme az a paranoia és üldözési mánia, amit sikerül elérni az alakváltó skrullok segítségével. Az idegen nép ugyanis mindenhova beépült már, ráadásul több ügynök kilétét még sok esetben ők maguk sem ismerik. Emellé ott a tipikus hidegháborús és általános kémfilmes játszma, ami során mindenki ismer mindenkit, azonban nem mindig jók a megérzések, és sokszor nem is azzal állunk szemben, akit elsőre gondolunk. Hogy ebből még mit hoznak ki az alkotók, és hogy Ali Selim (A keselyű három napja, Gyilkos elmék: Evolúció) rendező, Kyle Bradstreet (Mr. Robot) író hogyan gerjeszti tovább a paranoiát és a fennálló konfliktust, az még a jövő zenéje.

Az azonban biztos, hogy jó ideje ez a legkomolyabb és leginkább minőségi Marvel-film, ami a TV-ben vagy a mozivásznon be lett mutatva, és ez mind a színészekre, mind a stílusra, mind a rendezésre, mind a zenére értendő. Kicsit talán sok a sötét helyszín és beállítás, ami gondolom, a hangulatkeltés kedvéért alakult így, de ez legyen a legnagyobb gond. Ha Gravik karakteréből többet is sikerül kihozni, minthogy ő az aktuális nagyon gonosz szereplő, illetve jobban elmélyül a háttérsztori és a kialakuló konfliktus, akkor a Titkos invázió simán mehet a WandaVízió és a korábbi, kémfilmesebb mozik mellé. Várjuk a további öt epizódot, amik hetente válnak elérhetővé, természetesen a Disney+ kínálatában.