Mégis mennyi az annyi?

Olyan családi házak esetében igényelhető a vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön kombinációja, amelyek 1990. december 31. előtt épültek. A meghirdetett keretösszegből maximum 20 ezer lakóház újulhat meg, a jogosultak száma a végleges feltételek miatt bővült, ezért is kell felkészülni alaposan az indulás hónapjára. A Bankmonitor az otthonfelújítási támogatás igénylésében is tud segíteni. Érdemes mindenképpen konzultálni egy szakemberrel, mivel a támogatás és a hitel összegét is több tényező befolyásolja.

Nem mindegy, hogy melyik járásban található a felújítandó a ház, mekkora jövedelemmel rendelkezik az igénylő, valamint az energiamegtakarítás mértéke is számít. Ezek befolyásolják a támogatás és a hitel arányát, ahogy az összeg megoszlik. A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön összege minimum 2,5 millió forint, legfeljebb pedig 6 millió forint lehet. Ahol nem éri el az átlagbér az országos átlag 75%-át, ott a támogatás 3,5 millió, a hitel 2,5 millió lehet.

bankmonitorhu-2024-julius-linkmarketing-5.jpg

Ahol 75-110% között van, ott 3-3 millió lehet a két tényező. Ha valahol az átlagjövedelem meghaladja az országos átlag 110%-át, a támogatás 2,5 millió, a hitel 3,5 millió lehet maximum. Ha az igénylő egy főre jutó nettó jövedelme nem éri el a 295.275 forintot, akkor járástól függetlenül (!) a támogatási összeg maximum 3,5 millió forint lehet, a hitel pedig 2,5 millió. Ha meghaladja az 511.810 forintot, a vissza nem térítendő rész 2,5 millió forint, a támogatott kölcsön pedig 3,5 millió forint lehet.

Mit kell tudni a törlesztőrészletről?

A felújítási program hitel része kamatmentes és maximum 12 évre igényelhető. A kölcsön után nem számítanak fel egyéb költségeket (rendelkezésre tartási, kezelési, előtörlesztési és szerződésmódosítási díjat). A maximális 12 éves futamidő mellett 6 millió forint igénylése esetén havonta 27.027 Ft lesz a törlesztőrészlet. A törlesztés minden hónap 15. napján lesz esedékes. Előtörlesztésre is van lehetőség, amire az energiamegtakarítás elérését követően van legkorábban lehetőség, ennek külön díja nincs.

Mindenre van megoldás

Annak sem kell aggódnia, aki esetleg kimarad az igénylők közül. A Falusi CSOK, a Babaváró hitel is ideális választás lehet a felújítási célokra. Ha ezek sem jöhetnek szóba, akkor még mindig ott van a szabad felhasználású vagy felújítási személyi kölcsön, esetleg egy felújítási célú vagy szintén szabad felhasználású jelzáloghitel. A legfontosabb, hogy még mielőtt bármelyiket kiválasztjuk, mindenképpen üljünk le egy független pénzügyi szakemberrel átbeszélni a célokat, lehetőségeket, amit ma már online is megtehetünk.