Bizonyára mindenki emlékszik még arra a nagy, fekete dobozra, amit úgy hívnak, hogy Xbox One, hiszen sok játékosnak pihen egy ilyen masina a nappalijában – vagy épp a padláson, mivel a többség már bizonyára nyugdíjazta a kissé csalódást keltő ketyerét. Azok viszont, akik a mai napig használják a legelső modellt, kellemetlen meglepetésben részesülhettek nemrég, adódnak ugyanis problémák a konzol szoftverének frissítésével.

A Digital Foundry szúrta ki, hogy a NeoGAF oldalán többen is panaszkodtak, amiért képtelenek frissíteni a firmware-t, ez pedig lényegében ellehetetleníti az online funkciók használatát. A portál (ami egyébként már tájékoztatta a Microsoftot, így remélhetőleg úton van a segítség) szerint a dashboard, valamint a lemezes játékok továbbra is működnek, ám minden, amihez internet kell (például az Xbox Live), jelenleg elérhetetlen az érintett játékosok számára.

xbox-one-frissites.jpg

A Digital Foundry kiemelte, hogy a probléma miatt senki se folyamodjon a gyári visszaállításához, mivel a játékok futtatásához mindenképp szükség van egy első napos frissítésre, ám mivel a 2017-es, 2018-as firmware-rel rendelkező konzolok esetében ez jelenleg nem lehetséges, egy ilyen lépéssel lényegében használhatatlanná válna a gép. Fontos kihangsúlyoznunk, hogy az Xbox One S és Xbox One X modelleket nem érinti ez a hiba, ám így is adódik a kérdés (erre a DM cikke is rámutat), hogy mit jelent mindez a régebbi videójátékok és konzolok megőrzése szempontjából, hiszen a mostani eset számos funkciótól vágta el azokat, akik szeretik a 2013-ban debütált géppel múlatni az időt.