Talán minden rajongó egyetért velem abban, hogy a Microsoft a 2005. november 22-én debütált Xbox 360-nal került a csúcsra konzolok terén, hiszen nem elég, hogy szárnyaltak a masina eladásai, rengeteg klasszikus cím (köztük azon nyomban legendássá váló exkluzívokkal) is ezekben az időkben látott napvilágot. A digitális térben azonban hatványozottan igaz, hogy egyszer minden jónak vége szakad, így – ahogy azt a cég már tavaly augusztusban közölte – július 29-én végleg bezárta a kapuit az Xbox 360 Marketplace

xbox-360-marketplace.jpg

(A kép forrása: Windows Central)

Bizony, tegnap sajnos könnyes búcsút kellett vennünk az első online konzolos áruháztól, ahol játékosok (tíz)milliói költötték el a pénzüket, és ami rengeteg emléket adott azoknak, akiknek az ízületei már megérzik az érkező hidegfrontokat. A szomorú eseményről természetesen a közösségi oldalakon (leginkább X-en) is rengetegen posztoltak egy-egy nosztalgikus bejegyzést, köztük a Microsoft egykori alkalmazottjával, Larry „Major Nelson” Hrybbel, aki éveken át írt bejegyzéseket az Xbox 360 Marketplace eladásairól és frissítéseiről így sokan szinte vele azonosították az egész márkát.

„Csaknem 19 év telt el, és egyszer ugyebár minden jó dolognak véget kell érnie” – olvasható Hryb tegnapi tweetjében. „Örömömre szolgált megosztani azt a több ezer eladási adatot és frissítést, amit az évek során írtam. Köszönöm a szórakozást, a tisztességes játékot és a visszajelzéseket” – tette hozzá. Ezúttal tehát tényleg nem túlzás azt állítani, hogy lezárult egy korszak, öröm azonban az ürömben, hogy a már megvásárolt játékokat továbbra is szabadon nyüstölhetik a nosztalgia szerelmesei, emellett pedig az online funkciók is zavartalanul működnek – kérdés persze, hogy meddig, hiszen eljön majd az az idő, amikor végleg elsötétülnek a szerverek.