A várva várt Joker: Kétszemélyes téboly kritikailag és pénzügyileg is szépen a földbe állt, és a közönség jelenleg is azon tanakodik, hogy az első rész meglepő sikere után hogyan volt képes ugyanaz a rendező és színész egy ekkora blamát összehozni. Az ezzel kapcsolatos elméleteknek se szeri, se száma, azonban most napvilágot látott egy olyan teória, miszerint Todd Phillips lényegében szándékosan szabotálta a saját filmjét, és direkt azt akarta, hogy rossz legyen a végeredmény. Az indok? Szembe akart menni azokkal a rajongókkal, akik szinte hősükként tekintettek Joaquin Phoenix karakterére, és már-már valóságos istenként emelték pajzsra őt.

A folytatás az idei év legnagyobb bukása lett, már a nyitóhétvégéjén sírba szállt, megítélése pedig hasonlóan csalódást keltő. A Rotten Tomatoes-on például, egy-két százalék ide vagy oda, nagy egyetértés van a filmmel kapcsolatban, egyesek még 2024 másik nagy képregényadaptációs szellemi kútmérgezésénél, a Madame Webnél is rosszabbnak tartják. Az 5 évvel korábban bemutatott első rész a nézőknél hatalmas sikert aratott, míg a kritikusok körében már nem bizonyult ennyire jónak, ennek fényében gondolják azt sokan, hogy Phillips minden lehetséges eszközzel direkt rossz folytatást akart készíteni.

A 2019-es Jokerrel kapcsolatban egyes kritikusok azzal vádolták a rendezőt, hogy a szélsőjobboldali „incel kultúrára” játszik rá azzal, hogy egy erőszakos gyilkossá vált, a társadalomból kitaszított férfit szimpatikus színben tüntetett fel. Persze a direktor rögtön visszautasította ezt a feltételezést: „Hát nem jó dolog az, hogy párbeszédet folytatunk az erőszakról? Miért baj az, ha a film beindítja ezt a diskurzust? Számomra az a döbbenetes ebben a filmről szóló diskurzusban, hogy a szélsőbal mennyire tud hasonlítani a szélsőjobbra” – mondta akkor Phillips.

Emiatt gondolják most azt, hogy a rendező szándékosan olyan folytatást akart, amit az eredeti Joker rajongói gyűlölni fognak. Az Independent nevű lap idéz is néhány rajongót, akik szerint Phillips „tréfát űz az incelekből”, és „pontosan ezt akarta Todd és a stáb. Gyalázkodást a film miatt, mert teljesen tönkreteszi azt a fantasyt, amit az első rész kreált”. Egy másik néző úgy véli, hogy „a filmet arra tervezték, hogy bosszantsa az első rész rajongóit.”

A borítókép forrása: Warner