A Joker: Kétszemélyes téboly meglepően, egyben drámaian ért véget, és ahogy Todd Phillips pontot tett a 2019-es sikerfilm folytatására, az alapján rögtön meg is indult a vad elméletgyártás a rajongók között – mind közül a legvadabb az a teória, hogy a második rész befejezése lényegében a Heath Ledger által megformált Joker eredettörténete. A néhai színész Christopher Nolan zseniális Batman-trilógiájának középső darabjában, A sötét lovagban bújt a karakter bőrébe, és noha a film teljesebb kontextusa, valamint az a tény, hogy Nolan aktívan tett azért a színfalak mögött, hogy Phillips Jokerét a lehető legjobban eltávolítsa a saját univerzumától, sokan mégis logikusnak tartják a dolgot.

Ugyebár a Kétszemélyes téboly végén Arthur Fleckhez egy látogató érkezik az elmegyógyintézetbe, ám menet közben megállítja egy bentlakó (akit Connor Storrie alakít), hogy elmeséljen neki egy viccet, aminek végén halálra késeli a főhőst, majd őrült nevetésben tör ki, és a késsel egy vigyort vág a saját arcára. Ledger Jokerének kardinális része volt, hogy nem csak a megszokott bohóc smink jelezte a mosolyát, hanem az ikonikus hegek, tehát az elmélet szerint nem Arthur az „igazi” Joker (sőt, Joker lényegében nem is létezik Phillips világában, ahogy arra a rendező is nemrég rámutatott), ő csupán ihletet adott az őrült gonosztevőnek, aki mentorát meggyilkolva később Nolan filmjében kavarja fel Gotham City állóvizét.

Ledger figurája soha nem adott egyértelmű magyarázatot a sebeire, a történet alatt három különböző sztorit is elmesélt arról, hogyan keletkeztek a hegek, szóval ha csak ezt nézzük, még hihető is lenne a dolog, viszont Jokert Nolan a Batman: Kezdődik! végén vezette fel, amikor Gordon felügyelő megemlítette Batmannek, hogy egy rejtélyes férfi jokeres kártyalapokkal üzenget a rendőrségnek. Tehát ha a Christian Bale-féle Bruce Wayne szülei is az Arthur Fleck köré felépített vérszomjas szekta áldozata lenne, akkor sokkal kevésbé tűnt volna rejtélyesnek Joker, és biztosan szóba került volna az is, hogy mi köze lehet az egésznek Fleckhez. Azt meg már csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Nolan első Batman-filmje konkrétan be is mutatja, hogy az ő világában máshogy halt meg a Wayne-házaspár. Bár az összekapcsolás abból a szempontból sem véletlen, hogy a 2019-es Joker eredetileg úgy ért volna véget, hogy Arthur Fleck nem vérrel rajzol mosolyt az arcára, hanem késsel, miközben a hívei ünneplik őt.

Amint Nolan tudomására jutott ez a finálé, a Collider forrásai szerint gyorsan megvétózta az ötletet, és mivel akkor még a Warner égisze alatt készítette a filmjeit, a stúdió fejesei rögtön rábólintottak a dologra. Azonban azóta sok víz lefolyt a Dunán, a rendező már átigazolt az Universalhoz, így már nem volt befolyása arra, hogy a Kétszemélyes tébolyban is felhasználják ezt az ötletet

A borítókép forrása: Collider