Sid Meier szignója afféle varázsige a játékok világában, amely közel 40 éve a kreativitást és a minőséget jelzi, ráadásul egy olyan korból származik, amikor a címek mögött még nem százfős gépezetek álltak, hanem csupán egy maroknyi legenda. Emberünket egyébként sosem érdekelte a pénz, a fizetési csekkjei állandóan ott porosodtak az irodában, továbbá sosem hitt a tervezésben, így ha támadt egy ötlete, reggelre lekódolta, és rögtön a gyakorlatban próbálta ki. Úgy mondják, a türelem sem az erős oldala, képtelen kis lépésekben haladni, ezért ha változtatni kellett egy értéken, azt vagy megfelezte, vagy duplázta! Ugyanakkor kortársai szerint egy szeretetreméltó jelenség, aki mindenhez ért és mindent tud, vagy amit épp nem, azt állandóan kéznél lévő felesége, Susan (mellékesen a Firaxis eredeti 13 tagjának egyike), majd megmondja… 

pcguru-print-ogex-sid-meier-civilization-pirates-firaxis-2k-games-arckepcsarnok-legendak-1.jpg

(Képek: Screen Rant, The Independent)

Korai évek…

A kanadai születésű, holland és svájci gyökerekkel rendelkező Sidney K. Meier élénk fantáziájú, de kissé visszahúzódó gyerekként szinte magától értetődően fordult a történelem és a számítástechnika felé, végül utóbbiból szerzett diplomát a Michigan egyetemen. A diploma után a General Instruments-nél lottófogadási rendszerek fejlesztésével foglalkozott, ami nem különösebben csigázta fel, viszont ekkor ért (‘70-es évek közepe) Amerikába az arcade forradalom első hulláma, és a videójátékok egyszerűen lenyűgözték. Az Atari 800 megjelenésével pedig végre otthon is hódolhatott szenvedélyének, és amikor az első saját készítésű lövöldözős játékát (Hostage Crisis) megmutatta az anyjának, aki a rakétákat kerülgetve szinte extázisba esett, tudta, hogy ez az a hivatás (és az ilyen érzelmek kiváltása), amit mindig is keresett.

pcguru-print-ogex-sid-meier-civilization-pirates-firaxis-2k-games-arckepcsarnok-legendak-3.jpg

Fogd meg a söröm!

Egy unalmasnak induló vegasi konferencián összehaverkodott Bill Stealey-vel, a cég egyik igazgatójával, és a fáma szerint betértek egy játékterembe, ahol egymás után próbálták ki a gépeket. Bill kezdett belefáradni a sorozatos vereségbe, amikor is a Red Baronhoz, egy első világháborús repülő-szimulátorhoz értek. A komoly pilótamúlttal rendelkező Stealey (a légierő tartalékos őrnagya) úgy érezte, hogy végre eljött az ő ideje, és némi melldöngetés után 75 000 ponttal nyitott, ezzel a toplista harmadik helyére ugorva. Sid is bedobott egy érmét, és csinált egy 150 000 pontos kört. Amíg a társa az állát kereste, a világ legtermészetesebb hangján közölte, hogy nem volt nehéz dolga, mert már az első körben kifigyelte az algoritmusokat, és megemlítette, hogy ennél sokkal jobb játékot is tudna írni. Stealey rögtön rávágta, hogy akkor ő meg el tudná adni – így indult társulásuk, amely a Microprose nevet kapta, bár kis híja volt, hogy Sid korábbi warez csoportja (Sid Meier’s User Group) után ne Smuggers Software legyen. Bezony, a legnagyobb fejlesztők is voltak egyszer játékosok, és ők is loptak szoftvert.

Sidről, a Civilization és a Firaxis születéséről az OGEX rendezvényeken ingyen elérhető PC Guru különszámban olvashatsz, amiben Tika teljes Legendák arcképcsarnoka-cikke elérhető!