Peter Douglas Molyneux 1959-ben született, Angliában, a Surrey-megyei Guildfordban. A southamptoni egyetemen informatikus diplomát szerezve, ‘82-ben, elindította saját, floppy lemezeket forgalmazó vállalkozását. A lemezekhez később Atari és Commodore játékokat mellékelt, ezzel növelve az eladásokat. Ennek hatására döntötte el, hogy a továbbiakban videójátékokkal szeretne foglalkozni. Első játéka a szöveg alapú, The Entrepreneur című menedzser játék volt, melyben egy frissen alapított céget kellett felfuttatni. Molyneux naivan többmilliós eladásra számított: “Arra gondoltam, hogy már nem lesz elég nagy a postaládám, hogy a levelek elférjenek. Nem viccelek, egy nagyobbat is beszereztem, hogy tudjam fogadni a megrendeléseket.”

pcguru-ogex-kulonszam-peter-molyneux-digitalis-arckepcsarnok-bullfrog-theme-park-fable-populous-2.jpg

(Képek: TechCrunch és The Fable Wiki)

Bab exporttól a játékfejlesztlésig

A The Entrepreneur végül óriási bukás lett – összesen 2 megrendelés érkezett. A kudarc meglehetősen érzékenyen érintette, hatására pedig felhagyott a játékfejlesztéssel – helyette Les Edgarral karöltve megalapította a Taurus Impex Limitedet, és a Közel-Keletre kezdett el konzerv babot exportálni. Egy nap felkérést kaptak a Commodore Internationaltől, hogy ültessék át Amigára a hálózati programjukat. A csavar azonban most következik – a Commodore valójába nem Molyneux-ék cégét akarta felkérni a feladatra, hanem a hálózatfejlesztésben tapasztalt Torust. Hősünk kényes döntés elé kényszerült: legyen őszinte, és jelezze a tévedést, vagy hazudjon és vállalja el a munkát – melyért fizetségként 10 db Amiga gépet kapott volna. Végül hazudott, és elkészítette a programot, melynek neve Acquisition – The Ultimate Database for The Amiga lett, és mérsékelt sikert aratott. A cégnév-kavarodás okozta félreértést tisztázva meg is kapta a „fizetségét”. A program után járó pénzből és gépekből ‘87-ben pedig megalapította saját videójáték-fejlesztő cégét a Bullfrog Productionst.

pcguru-ogex-kulonszam-peter-molyneux-digitalis-arckepcsarnok-bullfrog-theme-park-fable-populous-1.jpg

Peter Molyneuxról, a Bullfrogról, a Populousról és a Theme Parkról bővebben az OGEX rendezvényeken ingyen elérhető PC Guru különszámban olvashatsz, amiben czukker teljes cikke elérhető!