David Lynch a filmtörténelem egyik legegyedibb és legőrültebb rendezője, aki hosszú karrierjét az 1977-ben készült szürreális pszichológiai testhorrorral, a Radírfejjel kezdte. Azóta csinált már életrajzi drámát (Az elefántember), elbukott blockbuster-aspiránst (Dűne), neo-noir thrillert (Kék bársony), romantikus krimit (Veszett a világ), pszichothrillert (Lost Highway – Útvesztőben), road movie-t (The Straight Story – Igaz történet), és misztikus drámát (Mulholland Drive – A sötétség útja, Inland Empire), de a Twin Peaksszel a televíziózásba is belekóstolt. Utolsó munkája pont a kultstátuszba emelkedett Twin Peaks harmadik évada volt, míg a moziban az Inland Empire-rel találkozhattunk vele utoljára még 2006-ban, és nagyon úgy tűnik, hogy ez most már így is marad, legalábbis Lynch hagyományos módon, azaz személyes már nem rendezhet semmit, súlyos egészségügyi problémája miatt.

mjg4gsocv8zz.jpg

A Sight and Sound nevű magazin legújabb számában Lynch őszintén beszült a tüdőtágulásáról, ami miatt gyakorlatilag az otthonából sem léphet ki, mert bármilyen kisebb betegség az életét veszélyeztetné:

Túl sokáig bagóztam, úgyhogy most az otthonom rabja vagyok, akár tetszik, akár nem. Nem mehetek az emberek közé. És csak egy rövid távot tudok megtenni, míg el nem fogy az oxigénem. A cigarettázás olyasvalami, amit abszolút imádtam, de végül visszanyalt a fagyi. Ez a művészet része volt számomra, a dohány és annak illata: rágyújtani, elszívni egy cigit, visszatérni, visszaülni, majd megint rágyújtani és meredni a művemre; nincs is ennél szebb dolog a világon. Ugyanakkor ez elkezdett kinyírni engem, szóval le kellett szoknom. A COVID következtében nagyon rossz lenne, ha megbetegednék, akár csak náthás lennék. Szeretek ott lenni a dolgok sűrűjében és ötletekkel előrukkolni. De megpróbálkozok a távmunkával, ha arra kerül sor.

A rendező, aki egyébként idén töltötte be 78. életévét, a világhálón is aktív volt, websorozatot, videoklipeket, rövidfilmeket készített, illetve képzőművészettel foglalkozott. Ezen kívül népes rajongótábora van, akik minden új alkotást zabálnak tőle, amiből manapság ugyan nincs túl sok, de ha nem állna többé a kamera mögé, akkor is patinás és páratlan életművet mondhat magáénak.