A Frag Dolls egy 2004-ben (azaz tíz esztendeje) alakult amerikai játékoscsapat. Nevüket két „szakszó” összetételéből nyerték:

  • Frag, fraggelni: az a tevékenység, amikor egy single- vagy multiplayer játékban likvidálsz egy ellenfelet.
  • Doll: dekoratív női játékos.
  • FragDoll: Olyan csinos gamer lány, aki valóban jól tud játszani.

Összesen hat hölgy alkotja a bandát, akiket gamertagjük alapján ismernek a játékosok világszerte. Alakulásukat a Ubisoftnak köszönhetik, amely reklám céljából válogatott össze egy csakis nőkből álló játékosteamet. A kiadó a saját termékeiket kívánta reklámozni a hölgyek által, és közben javítani a nőkről a játékvilágban kialakult sztereotípiákat, valamint szembeszállni a gyengébbik nemet hátrányos helyzetbe hozó szexizmussal.

A lányokból „celebek” lettek, olyan magazinok hasábjain tűntek fel, mint az Official Xbox Magazine, a PCXL vagy a PC World, és számos más, játékoktól független, neves újságban is megjelentek róluk cikkek, mint amilyen a Forbes, a The Wall Street Journal, a Complex Magazine, a Marie Claire, a The New York Times és így tovább. A nyomtatott sajtó mellett a Frag Dolls csapata a kamerák előtt is tündököl; többször is feltűntek a G4-en és a Spike TV-n, továbbá szerepeltek a CNN-en, a FOX Newson, az NBC11-en, és a The Today Show-ban.

Szinte minden hivatalos, valamint nem hivatalos rendezvényen tiszteletüket teszik a mai napig, ahol az ott megrendezett versenyeken vesznek részt, sőt, meg is nyerik azokat. Mindegyik lány egytől egyig díjnyertes versenyző, akik számos elismeréssel büszkélkedhetnek. A 2004-es PAX-on a Rainbow Six 3: Black Arrow versenyen elsők lettek; a Best Buy Electronic Gaming Championship alatt s Splinter Cell: Chaos Theory – 32 Hour Shoot-Out megmérettetésen veretlenek maradtak; a CPL (Cyberathlete Professional League) Dallas 2006-os Splinter Cell: Double Agent kihívásán nyújtott teljesítményükért második hellyel jutalmazták őket, amíg Rainbow Six Vegas versenyen az első helyezést söpörték be.

Frag Dolls 2004
Az első Frag Dolls felállás, 2004-ből, ekkor még
a Ubisoft oltalmazó szárnyai alatt

A személyes megjelenés mellett a Frag Dolls nagy hangsúlyt fektet a csapat online életére. Nemcsak a ma már kötelezőnek számító Twitteren és Facebookon vannak fent, hanem saját Instagram-, Formspring-, Pinterest-, Tumblr-profillal és Twitch-csatornával büszkélkedhetnek. Nem is olyan rég a YouTube meghódítását tűzték ki célul, ahol saját gyártású végigjátszásokat, kicsomagolós (unboxing), interjús, gameplay-es, illetve hírekkel és listákkal foglalkozó videókat osztanak meg, és már több mint 16 ezer feliratkozóval büszkélkedhetnek.

Most, hogy végre bepillantást nyertetek a csapat eddigi pályafutásába, vegyük egyesével górcső alá a jelenleg is aktív szolgálatot töltő tagokat, kezdve a kapitánnyal, akinek nickneve jól jellemző játékstílusára.

Krystal Herring – SiREN

Igazi vezéregyéniség; ő az, aki kiállásának köszönhetően összetartja a csapatot és a megtisztelő „Co-op kapitány” szerepét tölti be. A hölgy részt vett a United Nations Space Command virtuális tréningjén, és mindemellett a világhírű M.A.C. sminkmestereként is működik a Frag Dolls mellett. Nem is olyan régen, 2010-ben csatlakozott, de már ez is elég ahhoz, hogy veteránnak nevezhesse magát, hiszen a többiek mind később lettek tagok hozzá képest. Kislány korától nyúzza a kontrollert, és a születése óta elérhető összes platformon játszott már, illetve birtokolja azokat. Életének legmeghatározóbb játékosélménye egy Xbox címhez köthető, ami elindította őt a kompetitív FPS-ek felé, hogy azt követően a játékos keménymag tagja lehessen. 2008-ban Halo 3 csapata az öt legjobb között végzett a WCG National Finals alatt, ám SiREN nem csak versenyzőként tündököl a pályán. Szponzorál, edzősödik, és rengeteg gaming tematikájú rendezvényen szerepel, mint a support team tagja.

Kedvenc játékai: Halo 2, Call of Duty: Modern Warfare 2, Rainbow Six: Vegas 2, DJ Hero, Rockband.

Krystal Herring – SiREN
Krystal Herring – SiREN

Kimberly Weigend – Sabre

Az igazi multitalentum: egy híres üzletasszony, aki gaming-karrierje mellett a DEA-nek, az amerikai drogelhárításnak dolgozott -- Breakig Bad rajongók előnyben! -- a Frag Dollsnál töltött első két évében. 2011-ben lett bandatag, azóta rengeteg helyen kamatoztatta tudását. Szüleinek köszönhetően ismerkedett meg a videojátékokkal ötéves korában, amikor egy kiskereskedést nyitottak Virginia államban Game Parlor néven, így aztán érthető módon családi támogatással szerezte meg a Frag Doll címét. Saber egyebek mellett mindmáig a társasjátékok nagy kedvelője, szóval bármi, amit kockával vagy bábukkal játszanak, tuti nyerő nála. Jelenleg a jövőbeli Frag Doll jelölteket istápolja és menedzseli, valamint a ShootMania csapat oszlopos tagja.

Kedvenc játékai: Final Fantasy X, BioShock, Quake 2, Chrono Cross, Tetris, StarCraft: Brood War.

Kimberly Weigend – Sabre
Kimberly Weigend – Sabre

Edelita Valdez – Pixxel

A pink hajú Pixxel kisasszony 2011 óta állandó csapattag. Jelenléte igazi segítség, ha a közösségi médiáról van szó, hiszen bőven akad tapasztalata ezen a téren. Amikor éppen nem a galaxist menti meg, akkor a Frag Dolls Twitterét kezeli, és válaszol a rajongók üzeneteire, ráadásul a YouTube csatorna eSporttal foglalkozó rovatát is ő igazgatja. Jelenleg programozást tanul, hogy „ha nagy lesz” webfejlesztő lehessen, mert cuki, cicás képeket vadászni a neten és a fanokat pátyolgatni nem elég. Nem véletlen tehát, hogy a rajongók kedvence lett ama három év alatt, amit a Frag Dolls szolgálatában töltött. SiREN-hez hasonlóan ő is egészen pici kora óta játszik, ami a részéről igen nagy teljesítmény, tekintve, hogy Hawaiin töltötte ezt az időszakot, ahol jóval nehezebb volt gyermekkorában szert tenni bármilyen játékoskütyüre.

Kedvenc játékai: Final Fantasy 8, Mass Effect.

Edelita Valdez – Pixxel
Edelita Valdez – Pixxel

Nicole Cullop – Daze

A MOBA, MMOG, RTS, RPG és FPS műfajok bajnoka. Csakúgy, mint a lányok többsége, ő is szüleitől vette át a játékok szeretetét, így nem csoda, hogy 2012-ben a Frag Dolls felé fújta a szél. Rendkívül jó szervezőkészsége, kompetitív versenyszelleme, valamint szociális érzékenysége remek csapattaggá teszik Daze-t, aki rendszeresen kamatoztatja tehetségét: ő a Twitchért felelős szakember, aki az online közvetítéseket tartja kézben. Azon felül, hogy jelentős szerepet tölt be az eSportok világában, az életben is atletikus: szeret hegyet mászni, futni, és tanulmányait a testmozgás, valamint táplálkozás terén végezte. Célja, hogy jelenlétével támogassa a nők versenysportokban való részvételét, legyen az számítógépes vagy egyéb kategóriájú kompetitív esemény.

Kedvenc játékai: Halo, Mario Brothers 3, League of Legends.

Nicole Cullop – DazeNicole Cullop – Daze

Michelle Roberson – Esper

A Frag Doll kadétprogramban kezdte, majd később, 2012-ben, sikeresen csapattaggá vált, hogy együtt irthassa a n00bokat a többi lánnyal. Gyerekkorában fő szórakozása videojátékozás volt, amit két fiatalabb testvérével előszeretettel űzött azokban az időkben, amikor még a Star Fox 64, a Super Bomberman és az Earthworm Jim voltak a sláger IP-k. Első egyetemi évében sikeres WarCraft 3 - Defence of the Ancients (DoTA) játékossá vált, amikor elsők között győzött nőként egy versenyen. Ekkor figyelt fel rá a közönség. Azóta is szoros kapcsolatot ápol a rajongóival: Pixxel mellett ő igazgatja a Frag Dolls hivatalos fórumát és Facebookját, továbbá az online meccsek koordinátoraként is dolgozik.

Kedvenc játékai: Baldur’s Gate.

Michelle Roberson – Esper
Michelle Roberson – Esper

Rachel Quirico – Seltzer

A legfrissebb hús, a medicek medicje és a csapat egyetlen szőke tagja, aki főként a support szerepét tölti be. Mivel 2013-ban lett Frag Doll, ezért sajnos igen kevés adat van róla, azonban az biztos, hogy már nyomot hagyott az eSport-rajongók szívében. Az Ultimate Gamer című valóságshow keretein belül csapata a 2. helyezést érte el a Team Fortress 2 bajnokságon, a második szezonban. Uh, ez a sok kettes… Karizmájának és színes egyéniségének segítségével szeretne némi vidámságot csempészni az amúgy frusztráló versenykörnyezetbe, és nem rest mosolyogni, ha ezzel felvidíthatja a csapattársait, vagy a közönség kedvére tehet. Szabadidejében bringára pattanva járja be a vidéket, vagy posztapokaliptikus témájú regényeket olvas.

Kedvenc játékai: Final Fantasy VII, Team Fortress 2.

Rachel Quirico – Seltzer
Rachel Quirico – Seltzer

Hiába a megannyi sikeres verseny és a hívnév, a lányok még előrébb szeretnének törni, és fáradhatatlan munkával biztosítják a magukhoz hasonló, gyöngének titulált női játékosok jövőjét a versenyjátékok világában. Reméljük, hamarosan még többet fogunk róluk hallani, mint eddig, és sikeresek lesznek a jövőben is.