Kijött az Anora első tengerentúli előzetese - a drámai vígjáték Arany Pálmát nyert az idei cannes-i fesztiválon legjobb film kategóriában, és mindenki ódákat zeng róla.

A címszereplő (Mikey Madison) üzbég-amerikai sztriptíztáncosnő, akit a főnöke gyakran hoz össze oroszajkú ügyfelekkel. Egyik este Ványa (Mark Eidelstein) az aktuális ügyfél, nagy hatalmú orosz oligarcha fia. A fiatalok szerelembe esnek, megszöknek és összeházasodnak, amit Ványa szülei enyhén szólva rosszallással fogadnak.

A Variety vezető kritikusa, Peter Debruge szerint a film páros dolgokról szól: két kultúráról (az oroszról és az amerikairól), két nyelvről (az oroszról és az angolról), valamint két fizetőeszközről (a pénzről és a szexről).

A film rendezője, az eddig 49 díjjal elismert Sean Baker, mint méltatói mondják, az amerikai álom romjai között élő emberek életét kutatja. Szívesen mesél történeteket prostituáltakról, állítása szerint azért, hogy megtisztítsa őket a társadalmi bélyegtől. Ami az Anorát illeti, Mickey Madison alakítását a kritikusok egy emberként Oscar-gyanúsnak értékelik, és a film 98 százalékon áll a RottenTomatoes kritikai portálon.

Hazai bemutató: 2024. november 7.