A legtöbben előbb-utóbb közelebbről is megismerkedünk vele. Akár személyes döntés vezérel, akár egészségügyi indok, vagy épp külső erőhatás, a cél ugyanaz. Áttérni egy egészségesebb étrendre. 

Az étrendváltás terhe 

Amennyire sokan szeretik a változatosságot, úgy bőven akadnak olyanok is, akik az állandóságot, és a megszokott dolgokat kedvelik. Nincs ez másképp az étrendváltással sem. Egyeseknek izgalmas kaland, másoknak szörnyű teher a változtatások elfogadása. A jó hír, hogy jelentősen könnyíthetünk ezen a terhen. 

mamavita.jpg

De mégis honnan szerezzünk be egészséges élelmiszereket, alapanyagokat? Szerencsére akadnak erre specializálódott webshopok, mint például a MamaVita, ahol bőséges a választék mentes élelmiszerek terén. 

A MamaVita menteskereso segítségével a diétánkhoz mérten kereshetünk termékeket. Beállíthatjuk a számunkra legideálisabb opciókat, mint például gluténmentes, cukormentes, vegán, bio, de akár csökkentett szénhidráttartalmú, vagy épp alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerek is kilistázhatók.

Az étrendbeli változtatások lehetnek örömteliek is, az új ízek sok-sok színt hozhatnak a mindennapjainkba. Csupán azokat a biztos forrásokat kell megtalálnunk, ami a legtöbb segítséget jelenti, mint az említett mentes élelmiszereket kínáló webáruház. 

Akárcsak egy kisebb étrendváltást szeretnénk kivitelezni, akár egy komplett életmódváltást, elsőként a motivációnkat, és a pontos célt érdemes tisztázni magunkban. 

A legerősebb motiváló tényező 

Ahhoz, hogy az életmódváltás ne egy kényszer legyen, hanem egy örömteli utazás, melyben jól érezzük magunkat, meg kell határozni a legerősebb motivációnkat. Fontos, hogy ne a külső nyomás alapján szánjuk el magunkat, hiszen az nem biztos, hogy elegendő erőt tud adni a kezdetekben. Viszont, ha a motivációnk az, hogy jól érezzük magunkat, fittebbek, és energikusabbak legyünk, az már sokkal ígéretesebben hangzik. 

A legtöbben talán egészségügyi okokból vágnak bele a változtatásba. Az önmagunkért való aktív tenni akarás nagyon erős kitartással párosítva mások számára is ösztönző tud lenni. 

Olyan motiváló erőt válasszunk, ami elég erős ahhoz, hogy átsegítsen a kezdeti nehézségeken. Például: “szeretnék energikusabb lenni, hogy több időt tölthessek az unokámmal.” Egészségesebben szeretnék táplálkozni, hogy jobb közérzet révén, többet lehessek a szabadban. Újra sportolni szeretnék, vagy csak szimplán szeretném jól érezni magam a bőrömben. Beleuntam a régi mókuskerékbe, izgalmas receptekre, új ízekre vágyom.” És még sorolhatnánk.

Nézőpont kérdése

Mi lenne akkor, ha úgy tekintetnénk minderre, mint egy különleges utazásra, egy új hobbira, amelyben jobban gondoskodunk saját magunkról? Akkor lehet igazán hatékony, és tartós egy életmódváltás, ha kitartóak, nyitottak, és kíváncsiak vagyunk. 

Legyünk nyitottak az új ízekre, a rendhagyó receptekre, az izgalmas ételekre. Számoljunk le a tévhitekkel, és győződjünk meg róla, hogy a mentes élelmiszer is lehet ízletes és tápláló!