Kétség sem férhet hozzá, hogy az Alan Wake 2 a tavalyi év (egyik) legjobb játéka volt és ismét a reflektorfénybe helyezte a finn Remedy Entertainment csapatát, akik már a megjelenés után kijelentették, hogy két DLC is készül a játékhoz. Az első volt a Night Springs, amiben különböző karaktereket irányíthattunk és mivel már ebben megjelent Jesse a Control-ból, adta magát, hogy a The Lake House-ban még inkább összekapcsolják a két játék történetét. A helyszín ezúttal Cauldron Lake, méghozzá ott kezdjük meg a ténykedésünket, ahol az a bizonyos kapu van az erdő mellett, ahová az alapjátékban nem lehetett bemenni. Ez nem csoda, hiszen Sagának semmiféle jogosultsága nem volt arra, hogy beléphessen az FBC (Federal Bureau of Control) épületébe, ezúttal viszont nem őt, hanem Kiran Estevez FBC-ügynököt alakíthatjuk, akit az egységével a helyszínre küldenek. Természetesen odabenn kiderül, hogy para van, méghozzá nem kicsi. Furcsa kísérletekre derül fény, illetve középpontba kerül egy rejtélyes festő is, viszont a fő hangsúly egy újabb Threshold (egyfajta kapocs a Föld és más dimenziók között) van. Estevezzel az épület különböző szintjeit kell bejárnunk, válaszok után kutatva, amolyan Resident Evil 2 Remake módra.

alan-wake-220241022170653.jpg

Szobafestő, frászt hozó

Az új ellenfelek szó szerint festékpacákból másznak elő a falakról és csak egy spéci fegyverrel lehet sebezni őket, eleinte jobb elkerülni mindegyiket. Természetesen a klasszikus fényérzékeny rémségek is visszatértek, őket a klasszikus lámpa + fegyver módszerrel lehet likvidálni, aki pedig szeret logikai feladványokkal bíbelődni, annak jó hír, hogy jelszavakat is meg kell fejtenünk – szerencsére ezek nem túl nehezek, ha elolvassátok alaposan a környéken lehelyezett doksikat, akkor nem lesz gond! Sajnos mire elkezdtem volna beleélni magam a The Lake House-ba, már vége is lett, szóval egy meglehetősen rövidke bővítményről beszélhetünk, viszont nagyon klassz volt betérni egy olyan épületbe, ami minden elemében a Control-ra emlékeztetett. A horror-szint megemelésével a Remedy most olyasmi összhatást ért el, mintha az Expedíció (Annihilation) lenne keverve a True Detective-vel, a játékmenetet tekintve pedig szerencsére sikerült megtalálni az arany középutat az akció-horror és a lassabb, nyomozgatósabb szakaszok között. Rengeteg visszautalás, easter egg került a DLC-be, amikkel a Remedy vastagon húzza alá, hogy univerzumépítés zajlik épp.

alan-wake-220241022165926.jpg

Tudnám-e ajánlani önmagában ezt a DLC-t? Nos, aki nincs oda a Control-ért, annak nehezen. Nem gondolom, hogy jobb, mint a Night Springs és még ahhoz képest is sokkal rövidebb, viszont ha valaki imádta Jesse Faden kalandját, annak lényegében kihagyhatatlan darab. Ebből a szempontból az Expansion Pass abszolút megéri az árát, viszont nagyon adtam volna, ha még legalább egy DLC-t hozzánk vágnak valamikor. Sajnos ez már nem fog megtörténni, ugyanis a Remedy kijelentette, hogy a The Lake House az utolsó bővítmény az Alan Wake 2-höz és nem lesz több. Ez azt jelenti, hogy elérkeztünk egy utazás végére – de milyen utazás volt ez! Ha a Control 2-ben is kapunk kapcsolódási pontokat (biztosan kapunk!), azzal már ott fogunk tartani, hogy mint valami többévados sorozat esetében, a Remedy folyamatosan bővíti és színesíti az egymásba fonódó, összekapcsolódó univerzumát. Klassz lenne, ha a Night Springs-ben ismét előtérbe tolt Quantum Break-et is kicsit jobban belevennék, mert szerintem egy méltatlanul alulértékelt játék volt. Az Alan Wake 2 most vált teljessé, szóval irány kivizsgálni, hogy mit rejt a ház a tónál!

A The Lake House DLC már elérhető az Expansion Pass részeként.