Az eredeti Persona 3 lassan 20 esztendős, így nem aprózta el az Atlus a koros videójáték felújítását. Ez volt az a rész, ahol a fiatalossága révén rengeteg rajongóra tett szert, a középiskolás setting telitalálat volt, a játékmenetét pedig aztán a 4. és 5. epizód is átvette, árnyalta, finomította a maga módján. 2007-ben egy küldetés-lemez kiegészítő képében jött ki a program epilógusa, ami viszont látványosan hiányzott a Persona 3 Reload végéről. Ezt kaptuk most kézhez ráncfelvarrva, akár külön megvásárolva vagy az Expansion Pass részeként, ami további nyalánkságokkal kecsegtet.

Ez a nap soha nem érhet véget!

Nem sokkal a Persona 3 Reload cselekménye után járunk, március 31-én utoljára gyűlnek össze a történet hősei, mielőtt a bázisként is üzemelő koleszt bezárják. Az elesett főszereplő (feláldozta magát az emberiségért és társaiért) emlékére mindenki eljött, majd nagy megdöbbenésükre egy időhurokba kerülve (ismét felüti a fejét az éjfél után bekövetkező Dark Hour) a hónap utolsó napján rekednek. Elvileg a gonoszt legyőzték, a Tartarosz és annak 260 szintes tornya összeomlott, így értetlenül állnak az eset előtt. Egyszer csak a pince feltárul (aminek a létezéséről nem is tudtak) és egy, a csapat android tagjához hasonló lánnyal találják magukat szemben. Mint kiderül, ő is egy anti-árny fegyver és Metis névre hallgat. Testvérként hivatkozik a DLC irányítható hősére (a bájos Aigis-re, ha ez nem esett volna le a címből), továbbá felajánlja szolgálatait és bevezeti a társaságot a pince rejtekébe – az igazi kalandok pedig innentől kezdődnek.

Az Abyss of Time egy végtelen homokmező, ahol csupán néhány ajtó materializálódik. Ezek az ajtók rejtik az új dungeonöket, ahol a szereplők múltjába nyerhetünk betekintést. Igazából azt mutatják be ezek a flashbackek, hogy hogyan ébredt fel a Personájuk. Egyesével fogjuk bejárni a többszintes katakombákat, ahol a már ismert lényekkel találkozhatunk, gyűjtögethetünk ládákat, pénzt, valamint a sztori szempontjából fontos kulcsokat. Néha látni fogjuk a P3R főhősét, ahogy árnyalakban pont elsuhan mellettünk, ami gyászoló csapatunknak egyfajta reménysugarat jelent.

Pihenni visszatérhetünk a koleszba, majd egy idő után egy ajtón át meglátogathatjuk a bevásárlóközpontot is, ahol készleteinket tölthetjük fel, valamint erősebb felszerelést vásárolhatunk. Korábbi mentésünkkel át lehet hozni az eddig megszerzett Persona-seregünket, de a DLC kezdésénél csak 25-ös szintűek leszünk, így nem fogjuk tudni lehívni például Satanat – meg egyébként pénzben sem leszünk eleresztve. Az új karakter, Metis – hasonlóan Aigis-hez – egy valódi harcos, csak inkább közelharci. Orgia-módban (tényleg ez a neve!) az ultra-támadását elsütve véletlenszerűen fog egy ideig cselekedni, majd túlmelegszik, és kicsit használhatatlanná válik. A dungenökben kihívásokba is botolhatunk, hiszen megjelennek itt is a Vörös Ajtók, de immár három nehézségi szinten. Apropó nehézségi szintek, ebből 5 áll rendelkezésre, így eldönthetjük, hogy csak átszaladunk a stuffon vagy kemény kihívás elé állítjuk magunkat. Alaphangon olyan 15-20 órát ölel fel a történet, és nem egy vidám cucc, annyit már most leszögeznék! Aki szerette az alapjátékot, és érdekli, hogy mi történt a szereplőkkel, annak jó lehet ez az epilógus. Engem viszont sokkal jobban megvett az Expansion Pass többi része, mert itt aztán tényleg igazi finomságokat találni!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Zene füleimnek!

Kezdésnek ott vannak az új ruhák (ezeket a képeken megcsodálhatjátok), amik a Velvet Room tematikáját idézik, tehát liftesek leszünk. Nagyon jól áll a kék hőseinknek, viszont sajnos nem mindenki kapott jelmezt. A legnagyobb durranás viszont az, hogy a menüben átállíthatjuk a zenéket, így az eredeti mellett a Persona 4 és Persona 5 fülbemászó taktusai szólnak. Ha untam is egy idő után a játékmenetet (sajnos nincs szocializációs rész, ami rettenetesen hiányzik és csonkítja az élményt), akkor egy számomra kedves dal felcsendült és indult a bugi. Random lejátszási listán hagyva szintenként és harcoknál is vált a zene, így egy Persona Spotify-verzióban lesz részünk. Ezt a zenélősdit használhatjuk a főjátékban is, viszont a DLC-ből nem tudunk semmi haladást visszavinni. A Persona 3 Reload kiegészítője így mondhatni – szó szerint – nagyot tud szólni, és még a rajongók is jól járnak. Az árcímke miatt akár még guberálni is lehet a kiegészítők között, szóval ha ez epilógus nem is, a zenéket külön-külön is be lehet húzni.

A Persona 3 Reload: Episode Aigis – The Answer DLC-t a Cenega Hungary biztosította, köszönjük!