Richard Dawkins egy brit etológus és evolúciós biológus, aki nagyjából olyan a biológia területén, mint Stephen Hawking a fizikáén: népszerű, könnyen érhtehő könyvekben magyarázza el az evolúció és az élet működését, sőt még a manapság virágkorát élő mém kifejezést is ő találta fel. Dawkins mindemellett megosztó figura, akit legalább annyian szeretnek, mint ahányan utálnak. Ugyanakkor épp ezért figyel fel a világ mindarra, amit mond -- vagy épp csinál, mint most, amikor Kickstarter-projektet indít egy videojáték elkészítéséért.

Richard Dawkins

A kissé egoista címmel ellátott Richard Dawkins: Evolution - The Game főszereplője egy Charlie nevű robot, aki élet után kutat a kietlen világegyetemben. Amint olyan bolygóra lel, ahol élőlények találhatók, elkezdi megfigyelni őket, a játékos pedig Charlie tudományos eredményei és beavatkozása folytán ismeri meg az élet szabályszerűségeit.

Dawkins állítása szerint a játék egy komplett evolóciós folyamatot szimulál, a benne található idegen lényeg szaporodnak, és a környezetükhöz legjobban passzoló tulajdonságaikat örökítik tovább. Mi tagadás, elég jól hangzik, aki pedig támogatja a projektet, még az év végi bétában megnézheti, mit tud a Richard Dawkins: Evolution - The Game.

Dawkins a játék apropóján interjút adott a Kotakunak, amiben a játékosokról is kifejtette a véleményét. Azt mondta: bár eddig nem sokat tudott a gamer közösségről, amióta játékfejlesztésbe kezdett, természetesen sokat kutatott ebben a témában, és úgy látja, hogy a játékosok okos, tudományra fogékony emberek, akik sok szempontból kritikusak a világgal szemben, és mindig nyitottak a véleményváltoztatásra. Dawkins szerint a gamerek tehát általában jó fejek -- reméljük, ezt a tulajdonságunkat egy remek játékkal jutalmazza a tudós.