A nemzetközi sajtóbemutatót követően, a Lenovo itthon is megmutatta legújabb gamer laptopját, az Y740 modellt. A bemutató mellett, egy kerekasztal-beszélgetés során, a márka képviselői és meghívott vendégei a videojáték-használat mögött rejlő motivációkról, a rendszeres gaming tevékenység hosszú távú hatásairól, valamint a játékfüggőségről beszélgettek, ráirányítva a figyelmet a tudatos-videojáték használat előnyeire.

Tóth Dániel, az internet és videojátékok világára szakosodott pszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a felelős videojáték-használat hosszú távon sem okoz gondot, a játékosoknak az egyensúly megtalálásához és a játékfüggőség kialakulásának megelőzéséhez elsősorban tudatosságra van szükség.

„Nem a játékoktól kell férni, az esztelenség, a mértéktelenség az, ami semmiből sem jó. Nagy különbség, hogy egyéb szokásainkhoz, mint például az alkoholfogyasztáshoz már van kultúránk, a gamingre ezzel szemben még csak most kezdjük el kialakítani. A mértéktelenség, tudattalanság és a digitális kultúra hiánya okozza a problémákat, nem maga a játék”.

Emellett Dániel kiemelte, hogy a tudatos videojáték-használatnak számos pozitív hatása is lehet, hosszútávon például javíthatja a reakcióidőt, a memóriát, a szem-kéz koordinációt, fejlesztheti a logikát, a multitasking képességet és segítheti a csapatszellem kialakulását. Fiatal korban, a tudatosság mellett, szerinte a legfontosabb, hogy megtaláljuk a digitális eszközök használatának azt a formáját, amivel a szórakozás mellett taníthatjuk is a gyerekeket.

lenovolegiony740sajtobemutato4.jpg