Az előzetesek, illetve az alkotók nyilatkozatai alapján arra már a bemutató előtt felkészülhettünk, hogy a 2019-es Joker folytatása, a Kétszemélyes téboly alcímre keresztelt második rész talán nem fog akkorát menni a mozikasszáknál, mint az első felvonás öt évvel ezelőtt – de ekkora bukásra valószínűleg kevesen számítottak. Amíg Todd Phillips eredeti filmje annak idején több mint 1 milliárd dollárt hozott világszinten, addig a 200 millióból készült folytatás eddig rongyos 51,6 milliót termelt az USA-ban, globálisan pedig mintegy 165,3 milliót, ami mondanunk sem kell, alighanem az idei év legnagyobb mozis buktájává emeli a Joker 2-t.

A film a második hétvégéjén sem kapta össze magát, és bizonyos, hogy már nem is fogja, ennek következtében a Warner nem teketóriázik, a premier után kevesebb mint egy hónappal digitálisan is elérhetővé teszi az alkotást. Pontosabban október 29-én kerül sor a VOD-megjelenésre, szóval aki eddig nem mert rá jegyet váltani, viszont érdekli, hogy a közönség miért tekinti a filmet az év egyik legrosszabb élményének, az nemsokára otthon, a négy fal között is meggyőződhet róla.

A box office szakértők szerint egyébként a Joker 2 akár 150-200 millió dollár körüli veszteséget is okozhat a stúdiónak, és a bennfentes források alapján végül csak 65 millió dollárig juthat Amerikában, világszinten pedig 210-215 millióig – a nullszaldóhoz 450 millió dollárra lenne szüksége, erre azonban semmi esély. A dolog pikantériája, hogy a Warner szóvivője azt mondta a jóslatokkal kapcsolatos cikket lehozó Varietynek, hogy ezek a becslések nem állják meg a helyüket, és kihangsúlyozta, hogy a film még csak most érkezik meg Kínába, és emellett home videós formában is hoz majd bevételt.

Amikor az alkotók és a stúdió elhatározták, hogy folytatást készítenek – és miért ne tették volna, miután azelső film 1,08 milliárdot hozott –, egy nagyon nehéz kihívással találták magukat szembe azáltal, hogy elmeséljenek egy új fejezetet, ami leköti a közönséget. Az első Joker jókor érkezett, frissítő módon ellenpontozta az uralkodó szuperhősös narratívát és hangvételt, és működött is. Az alkotók elvitathatatlan érdeme, hogy még kevésbé konvencionális kreatív döntéseket hoztak meg a Kétszemélyes tébolyban, behozták a romantikus szálat Lady Gagával. De most ez nem működött” – nyilatkozta David A. Gross, a Franchise Entertainment Research elemzője.

Az elemzők amúgy egyetértenek azzal a mostanra már konszenzussá vált vélekedéssel, miszerint a Joker 2 bukásának egyik legfőbb oka az, hogy a készítők már a premier előtt elidegenítették a rajongókat azzal, hogy az első rész után ezúttal zenés-táncos körítéssál prezentálják a történetüket. Ezt követően az előzetes, enyhén szólva sem pozitív kritikák sem segített sokat a helyzeten, majd jött a csalódást keltő nyitóhétvége, ami végleg sírba tette a folytatást.

A borítókép forrása: Variety