Nagyon sok embernek szúrja a szemét az ingyenesen játszható modell, mondván a nagy cégek csak még több pénzt akarnak legombolni róluk felesleges tartalmakkal. A panaszok sora azonban úgy látszik hatástalan, ugyanis egyre jobban terjed ez az üzleti modell, s mára akkorára nőtt, hogy szükségessé vált az átvizsgálás, esetleges szabálytalanságok után kutatva.

Az első ilyen vizsgálatot az Egyesült Királyságban működő Office of Fair Trading kezdte meg. A hivatal célja az, hogy több kiadó ingyenesen játszható programjának működését megvizsgálva kiderítse, ezek sértik-e az ezzel kapcsolatos törvényeket. A vizsgálat elsősorban arra fókuszál, hogy a játék működésével a kiadó vásárlásra kényszeríti-e a felhasználót, agresszív reklámozást alkalmaz-e, félrevezeti-e a játékost, vagy egyszerűen direkt módon szólítja fel a vásárlása -- ez utóbbira tökéletes példa, ha feltűnik előttünk a „Vedd meg most!” felirat.

Az OFT szóvivője elmondta: ha szabálysértést találnak, akkor felszólítják az adott céget, hogy a kérdéses játékmenet-elemet távolítsa el, s ha nem tesz így, jogukban áll bíróság elé vinni az ügyet. Persze nem az a cél, hogy egy az egyben beszüntessék a mikrotranzakciót, csupán azt szeretnék, ha ezek nem gyakorolnának nyomást a gyerekekre és a szüleikre, hogy vásároljanak. Az nem derült ki sajnos, hogy mely cégeket célozza az OTF jelenlegi eljárása, de az igen, hogy nemzetközileg már folynak a tárgyalások egy szélesebb körű vizsgálatról.