A borkultúra elsajátítása során megtanulunk különbséget tenni a minőségi borok és egyéb italok között.

Mit jelent bort kóstolni?

Hogy mit is jelent pontosan a borkóstolás, azt egy borvacsora keretei között tapasztalhatjuk meg leginkább. A Borsuttogó gourmet eseményein lehetőségünk nyílik arra, hogy megtanuljuk, mi mindenre figyelhetünk egy kóstolás alkalmával, megismerkedhetünk prémium kategóriás italokkal, mindezt közérthetően és jó hangulat mellett.

Ha azonban a sokkal szárazabb, “tankönyvi” meghatározást is szeretnénk tudni, akkor a borkóstolás során elemző és szintetizáló érzékszervi analizálást végzünk, aminek célja az ital értékelése. Ebből következik, hogy a bírálat is a kóstolás egy fajtája, ahol a bor minősítése lesz a folyamat végeredménye. 

A borkóstolás előtt

Nem árt, ha a tervezett esemény előtt felkészítjük magunkat, ugyanis a folyamatnak megvannak az ideális személyi feltételei is. Akkor tudunk eredményesen kóstolni, ha jó fiziológiai állapotban vagyunk, és lehetőleg ne legyünk betegek sem. Egyaránt fontos a testi és a szellemi frissesség. Együnk a kóstolás előtt, de ne legyünk tele!

Az a legjobb ilyenkor, ha egyáltalán semmit sem tudunk arról a borról, ami az est középpontjában lesz. Ha mégis vannak előzetes információink, tegyük azokat félre, és indítsunk tabula rasa-val. A vendéglátó gondosan összeállítja a sort, amelynek tételeit végig fogják kóstolni a vendégek, és gondoskodik róla, hogy minden italhoz a hozzá passzoló étel kerüljön felszolgálásra.

borsuttogohu-2024-augusztus-linkmarketing-1.jpg

A szemrevételezés és a szaglás

Nehéz megmondani, melyik van előbb. Az orrunk hamar elfárad, ezért azt szokták javasolni, hogy a bor szaglásakor jegyezzük meg az első benyomást, mert később már könnyen lehet, hogy teljesen mást fog kiváltani belőlünk az illata.

A vizuális vizsgálatnál megnézzük, hogy mennyire tiszta a bor, hogyan folyik a pohár oldalán, találhatók-e benne szemcsék. A színek és árnyalatok mutatják, mennyire érett és testes. A buborékok pedig arról árulkodnak, van-e benne szén-dioxid.

Az ízlelés

Talán ezt a részét várjuk legjobban a kóstolásnak. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az ízérzékelésünkben nagyon nagy szerepe van a szaglásunknak is. Ezért is van az, hogy bedugult orral kevésbé javasolt részt venni egy borvacsora esten. 

Az ízlelésnél a bennünket ért érzetek közül a hőmérséklet lesz a legjelentősebb. Ezután állapítjuk meg a bor savasságát és testességét. 

Tudatos borfogyasztónak lenni

A borkóstolás során eljutunk a tudatos borválasztásig, amikor meg tudjuk határozni, hogy milyen italt fogyasztunk szívesen, és miért azt. Fontos lesz számunkra a minőség, és a prémium kategóriánál nem adjuk majd alább.

A bor és az étel összhangjának megismerése pedig elvezet majd minket addig a felismerésig, hogy a bor nem kiegészítője a gasztronómiának, hanem része annak.