Idén is voltak jó filmek, de a sztrájk azért alaposan betett az iparnak, rengeteg csúszást eredményezve az év során, aminek hála régóta várt premierek csúsztak át 2024-re. Az már biztos, hogy videójátékos, képregényes és egyéb filmek is esedékesek, Garfield mellett például a Mortal Kombat és a Venom is visszatér a vászonra, emellett A Gyűrűk Ura is új fejezettel bővül. Sőt, olyanok is folytatást kapnak, mint a Beetlejuice, a Bad Boys, vagy éppen a Twister, szóval tényleg minden stílusban, minden formában megkapja mindenki a kedvencének régóta várt folytatását. De van néhány olyan mozifilm, ami kicsit még jobban felkeltheti az érdeklődésünket.

5. Gladiator 2

Ezúttal Russel Crowe Maximusa helyett Paul Mescal tér vissza Ridley Scott 2000-es kellően népszerű, 2000-es filmjének, novemberre esedékes folytatásában. Ridley Scott még 2021 végén erősítette meg a hírt, hogy már kész a Gladiátor 2 forgatókönyve, bár más források szerint a végleges vázlatot csak 2022 novemberében adták le az írók. Az eredeti Gladiátor 2000-ben hatalmas kasszasiker volt, öt Oscar-díjat nyert, emiatt egy folytatás vagy egy előzményfilm már 2001-ben körvonalazódni látszott, csakhogy akkor elakadtak az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

pcguru-2024-az-ev-legjobban-vart-filmjei-a-pcguru-szerint-joker2-dune2-gladiator2-furiosa-madmax-alien-romulus-fedealvarez-georgmiller-ladygaga-joaquin-phoenix-toplista-3.jpg

(Kép: Port.hu)

4. Alien: Romulus

Neill Blomkamp sajnos nem rendezhetett Alien-filmet, de megteszi helyette Fede Álvarez, a Gonosz halott-remake és a Vaksötét rendezője, aki A nyolcadik utas: a Halál és A bolygó neve: Halál között játszódó legújabb filmjével szeretné a franchise-t visszajuttatni a megfelelő pozícióba, ami a sci-fi és horror műfaj minőségi keveréke. A cselekményben jelenleg még semmilyen kapcsolódási pontról nem tudni a klasszikus filmekkel, emiatt jó eséllyel egy egészen új élményben lesz részünk, ami remélhetőleg tényleg visszahozza a klasszikus filmek hangulatát. Az Alien: Romulus elviekben augusztusban érkezik, és akkor remélhetőleg hoz némi fagyos hangulatot a nyári kánikulába.

pcguru-fede-alvarez-ridley-scott-alien-romulus-kibaszott-jo-elismeres-sigourney-weaver-james-cameron-aliens-3.jpg

3. Furiosa: történet a Mad Maxből

Azt senki sem tudja már, hogy miért lett vége a világnak, és hogy miért lett belőle végtelen, gonosz homoksivatag. Csak annyi biztos, hogy a világ elpusztult, és egy fiatal lányt, Furiosát (Anya Taylor-Joy) elrabolják a “Zöld Helyről”, a Sok Anyától, és egy motoros horda meg a vezérük, Dementus viszi magával. Végigporzanak a sivatagon, és a Sziklavárat veszik célba, ahol a motoros hadúr óhajt megküzdeni Halhatlan Joe-val (Chris Hemsworth) és féléltű hadfiúkból álló seregével. Furiosa viszont életben akar maradni. És haza akar jutni. Bármi áron. A Mad Max: A harag útja kellően látványos és atmoszférikus formában vitte tovább a Mad Max-hagyományt, George Miller pedig úgy döntött, van még élet a porlepte világban, mely ezúttal egy előzményt teremt. A Furiosa 45 évvel az előző mozifilm története előtt játszódik, és az abban Charlize Theron által játszott Furosát itt Anya Taylor-Joy alakítja. Májusban az is kiderül, hogy mindez mennyire válik be.

2. Joker: Folie à Deux

Jó eséllyel a DC egyetlen 2024-es bemutatójáról beszélünk, melyben Joaquin Phoenix karaktere remélhetőleg még mélyebbre süllyed abban a sajátos őrületben, melyet a 2019-es film elindított. Todd Phillips, a filmklasszikusokra emlékeztető alkotása egy realista és kellően pesszimista “szuperhősfilm”, melynek folytatásában Joker immáron Harley Quinnel is összeakad, akit ezúttal Lady Gaga alakít. A történetről még semmit nem tudni, de októberben a két karakternek hála dupla őrületre számíthatunk, amit már a sokatmondó alcím is elárul. Ha megmarad a realista stílus és a minőség, illetve Gaga is jobban felnő a feladathoz, mint a Csillag születikben, akkor szinte biztos, hogy az év egyik legnagyobb élményével gazdagodhatunk. 

pcguru-2024-az-ev-legjobban-vart-filmjei-a-pcguru-szerint-joker2-dune2-gladiator2-furiosa-madmax-alien-romulus-fedealvarez-georgmiller-ladygaga-joaquin-phoenix-toplista-5.jpeg

1. Dűne: Második rész

A 2021-es Dűne után érthető, hogy mindenki nagyon várta a folytatást, ami akár 2023 legjobb (vagy egyik legjobb) filmjévé válhatott volna, de a sok-sok csúszás miatt immáron 2024 egyik legjobban várt mozifilmje lett. Denis Villeneuve tipikusan jobb-nagyobb-látványosabb sci-fi folytatása talán a franchise-t is a nagyobb franchise-okkal egyenértékűvé, mainstreamebbé teszi, miközben olyanok is csatlakoztak a stábhoz, mint Christopher Walken. Végső soron a Dűne: Második résszel kapcsolatos várakozások/elvárások ugyanolyan magasan vannak, mint az első epizódnál, hiszen annak és és Paul történetét szépen viszi tovább és kerekíti ki, miközben minden téren valamivel többet kíván nyújtani.

Itt a vége, fuss el véle

Végére is értünk az évet értékelő és a 2024-es esztendőt előre felvázoló cikksorozatnak, hiszen lényegében órák választanak el minket attól, hogy átjussunk az újévbe. Nem tudom, neked milyen volt az esztendő, mert nekem eléggé hullámvasút, és sajnos inkább az esztendő második felében tartott lefelé a járgány, de ahogy mindig, most is lesz valahogy, ebben biztos vagyok. Nem mellesleg itt is szeretném megköszönni azt a figyelmet, amivel illetted az oldalt az elmúlt 12 hónapban, vagy akár években. Természetesen sok jó film érkezik 2024-ben, ahogy már a bevezetőnél is említettem, így attól nem kell tartani, hogy (játszani és) néznivaló nélkül maradunk. De biztosan akad olyan filmcím, ami nem lett megemlítve, ám valamiért fontosnak tartod, így nyugodtan oszd meg velünk, hogy 2024-ben te mely filmeket várod a legjobban! Szeretetben, egészségben gazdag új évet kívánok! Ne a pénz és a hatalom határozzon meg, hanem az elveid és az erkölcsöd!