Miután hivatalosan is bejelentették a 2023-as The Game Awards győzteseit, biztosan kijelenthetjük, hogy a 2023-as esztendő kétségtelenül beíródik a történelembe a videoójátékok blockbuster éveként. Ez arra inspirálta a BonusInsidert, hogy összehasonlítsák a 2023-as év legnagyobb videójátékainak népszerűségét, elemzve a Google Trends adatait a Számítógép- és Videójátékok kategóriában. Évente ezer új cím jelenik meg a piacon, a játékipar pedig egyszerű szórakozásból egy kulturális jelenséggé vált, határokat dönt, közösségeket épít és milliókat ejt rabul világszerte. 2023-ban a globális játékpiac bevétele elérhette a 249,60 milliárd dollárt. Ehhez képest a globális filmipar becsült bevétele 152,17 milliárd dollár, míg a globális zeneipar bevételei várhatóan meghaladták a 65 milliárd dollárt.

“Kíváncsiak voltunk arra, hogy 2023-ban mely játékok voltak a legjátszottabbak és legkeresettebbek, így a BonusInsider csapata izgalmas keresésbe kezdett a legújabb trendek és hírek után a játékvilágban. Összesen 15, 2023-ban megjelent videójáték keresési volumenét elemeztük a Számítógép- és Videójátékok kategóriájában, 2022. december 7-től 2023. december 7-ig a Google Trends segítségével, és az eredményeink alapján, 40 országban azonosítottuk a legnépszerűbb címeket, világtérképpel vizualizálva találatainkat. Kapjátok elő a kontrollereket, és merüljetek el a játékvilágot átalakító legfrissebb újdonságokban!”

google-trends-bonusinsider-2023legjobbjai-legkeresetebb-videojatekok-zelda-tearsofthekingdom-baldursgate3-larian-gameawards-easportsfc-diablo4-3.jpg

A 2023-as év legnépszerűbb játékai

  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
  • Teszt

Az elmúlt 12 hónap során a legjobb akció/kalandjáték kategória győztese, a Legend of Zelda: Tears of the Kingdom volt a legkeresettebb videójáték a Google szerint. Ez egy régóta várt folytatása a Breath of the Wildnak (2017), amit a Nintendo fejlesztett és adott ki 2023-ban. Hatalmas, felfedezésre váró nyitott világával a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom a 40 ország közül 17-ben lett a legkeresettebb cím. Ez az egyik leggyorsabban-legtöbbett eladott játék a Nintendo Switch konzolján. Több mint 10 millió példányt értékesítettek az első három napban, 2023 szeptemberéig pedig több mint 19,5 milliót. A The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom vezeti a toplistát Közép- és Észak-Amerikában, ideértve Kanadát (52%), az Egyesült Államokat (51%) és Mexikót (51%). Európában is rendkívül népszerű, a legkeresettebb cím Franciaországban (72%), Spanyolországban (55%), Ausztriában (55%), Németországban (49%) és az Egyesült Királyságban (35%). A The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom nagy népszerűségnek örvend továbbá a Dominikai Köztársaságban (62%), Ausztráliában (48%) és Új-Zélandon (48%).

Az Év Játéka díjra jelölt Resident Evil 4 is az élmezőnyben van, 9 országban a legnépszerűbb a Google szerint. Ez a 2023-as verzió a legendás, 2005-ös játék remake-je, a Capcomtól. Egy túlélőhorror, ami az egyik legkelendőbb Resident Evil-epizód, és ami négy millió példányban kelt el az első két hétben, majd 2023 júliusáig több mint ötmillió példány talált belőle gazdára. Az egyszerűbb/jobb irányítástól a javított grafikán át egészen a teljesen felújított történetig, sok mindent találhatunk benne, ami még a hűséges rajongókat is meglepheti, minden szempontból igazodik a jelen generációhoz, és ezáltal teljesen új élményt nyújt. A Resident Evil 4 a legkeresettebb videójáték a Dél-Amerikai és Ázsiai országokban is – például Iránban.

Az EA Sports FC 24 szintén rendkívül népszerű játék volt idén (a 40 országból 9-ben), amely minden eddiginél közelebb hozza rajongóit a futballhoz. Ez az EA futball-sorozatának a 31. teljes része, amely immáron a FIFA címet elhagyva, 2023. szeptember 29-én jelent meg világszerte több platformon. A megjelenést követő két hétben elérte a 11,3 millió játékost, és a fizikai példányok tekintetében az Egyesült Királyság videójáték-eladási toplistájának élére került. A Google mérései alapján az afrikai országok – köztük Zimbabwe (89%), Nigéria (71%), Egyiptom (52%) és Dél-Afrika (45%) – közönsége jobban élvezte az EA Sports FC 24-et, mint bármely más 2023-as játékot. Ez a legkeresettebb cím Haitin (75%), Albániában (62%), Jamaicában (50%) és Romániában (37%) is.

  • Baldur’s Gate 3
  • Teszt

Íme a The Game Awards 2023-as nyertese! Lenyűgöző játékmenetével, magával ragadó narratívájával és lélegzetelállító produkciós minőségével a Baldur’s Gate 3 felülmúlta a Larian stúdió várakozásait: már Early Access-ben 2,5 millió példányban kelt el PC-n, Steamen. Az év játéka-díjak mellett a Baldur’s Gate 3 számos más trófeát is megszerzett, például a legjobb közösségi támogatásét, a legjobb többjátékos megjelenését, és a legjobb szerepjátékét is. A Google-on gyűjtött adatok szerint ez volt a legtöbbet keresett cím Tajvanon (66%), Kínában (44%) és Fehéroroszországban (39%) az elmúlt évben.

A pokol újra elszabadult a lista szempontjából utolsó (de nem legutolsó) legnépszerűbb 2023-as videójátékban – a Diablo 4-ben. A Diablo-sorozat negyedik része egy csak online játszható akció-RPG, amelyet a Blizzard Entertainment fejlesztett és adott ki. Akár egyedül, akár más kalandorokkal játszol, a játékot lehetetlen letenni, miközben démonokat gyilkolsz halomra, kazamatákat fedezel fel és új képességeket sajátítasz el. A Diablo 4 666 millió dollár bevételt termelt az indulást követő első öt napon belül, és 2023 augusztusára elérte a 12 millió játékost, ezzel a Blizzard Entertainment történetének leggyorsabban, legtöbbet eladott játéka lett. A BonusInsider által gyűjtött adatok szerint a Diablo 4 legnagyobb rajongói Dél-Koreából származnak, ahogy a Google-ön megnézett 5 legjobb játékra vonatkozó keresések nagyjából 63%-a is ehhez a régióhoz kapcsolható.

További 2023-as játékok

Az Alan Wake 2, a Street Fighter 6, a Dead Island 2 és az Armored Core 6: Fires of Rubicon csak néhány a 2023-as nagy címek közül, amelyek sajnos nem kaptak nagyobb reflektorfényt a kutatás alá vont országok egyikében sem, pedig megérdemelnék még a kiemelt figyelmet.

2023 legmenőbb videójátékai

Hyrule hatalmas földjének felfedezése közben, vagy esetleg a pokolba és visszafelé vezető úton egyaránt egy lebilincselő kérdés ragadta meg figyelmünket: vajon a 2023-as év Google-szerinti legkeresettebb videojátékai idén is az összesített listák élén állnak? A kérdés megválaszolásához megvizsgáltuk a Metacritic és az OpenCritic 2023-as ranglistáját, és összehasonlítottuk a pontszámukat. Íme, az eredmény!

google-trends-bonusinsider-2023legjobbjai-legkeresetebb-videojatekok-zelda-tearsofthekingdom-baldursgate3-larian-gameawards-easportsfc-diablo4-2.jpg

  • A The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom mindkét oldalon megosztja az első helyet a Baldur’s Gate 3-mal. A két játék rendelkezik a legmagasabb helyezési pontszámmal, 96 ponttal, így ezeken a listákon ezek lettek a legjobb 2023-as videójátékok

  • A Resident Evil 4 az 5. helyet foglalja el az OpenCriticen, 92 ponttal, míg a Metacriticen a 7. helyen áll, 93 ponttal

  • Az EA Sports FC 24 meglepő módon mindkét weboldal rangsorában lemaradt, 74, illetve 78 átlagos pontszámmal

  • A Diablo 4 Metacriticen a 12. helyen áll, 91 pontos Metascore-ral, míg az OpenCriticen hátrébb, a 30. helyen áll a rangsorban, 88-as átlagpontszámmal.

google-trends-bonusinsider-2023legjobbjai-legkeresetebb-videojatekok-zelda-tearsofthekingdom-baldursgate3-larian-gameawards-easportsfc-diablo4-4.jpg

A BonusInsider elemzésének lényege: 

“Ez a jelentés a Google keresési elemzésén alapul. A Google Trends népszerű adatforrássá vált a legkülönbözőbb területeken dolgozó kutatók körében. Lehetővé teszi számunkra, hogy nyomon kövessük, mit keresnek az emberek a különböző régiókban egy bizonyos időszakban. A Google Trends adatai alapján meghatároztuk, hogy az elmúlt 12 hónapban (2022. december 7. és 2023. december 7. között) az emberek többsége mit keresett a Számítógépes és videójátékok kategóriában. Miután azonosítottuk a legnépszerűbb, olyan 2023-as videójátékokat, amelyek 90-es vagy magasabb pontszámot értek el Metacriticen és OpenCriticen, összehasonlítottuk a relatív keresési mennyiségüket a világ 40 országában, majd eredményeinket egy világtérképen ábrázoltuk. Ne feledjük azonban, hogy a Google Trends relatív adatokat szolgáltat, és nem fedi fel a keresések tényleges számát. E korlátozás ellenére a Google Trends eredményei a keresési mennyiségen alapulnak, ezért megbízhatóak. Az írás időpontjában minden adat helyes.”

A BonusInsider teljes elemzése itt olvasható.