Ha az FPS-ek rajongói nem is lettek idén elkényeztetve (legalábbis az AAA kategóriában, mert az indie mezőnyben azért lehetett csemegézni), ugyanezt már nem lehet elmondani a szerepjátékok kedvelőiről. Igazi nagyágyúk jelentek meg 2023-ban, vagy éppen teljesedtek ki, hogy végre olyasmit nyújtsanak, amit eleve várt tőlük az ember. Olyan játékok nem jutottak fel a listára, amik más évben simán a dobogó legtetején ücsörögnének, most azonban kispadra szorultak, és ez azért elég sokat elmond az idei videójátékok minőségéről. De lássuk is a legjobbakat. 

3. Cyberpunk 2077: Phantom Liberty 93%

A 2020 decemberében megjelent Cyberpunk 2077 meglehetősen nagy csalódást okozott, miután a korábbi bemutatókhoz és ígéretekhez képest egy félkész játékot kaptunk, ami sok szempontból elmaradt akár a várt minőséghez, akár a stúdió korábbi játékához, a The Witcher 3-hoz képest. A kisebb-nagyobb botrányok azonban megtették hatásukat, a CDPR pedig nem összeomlott, nem bezárt vagy éppen elsunnyogta a javítás lehetőségét, hanem azóta is dolgozott a programon, ami végül az idei Phantom Libertyvel teljesedett ki, hogy végül egy igazi nagyágyúvá váljon. Ahogy Dibuck is fogalmazott a teszt végén: “A fejlesztők minden tőlük telhetőt megtettek, hogy rendesen gatyába rázzák a programot. A verejtékes munka végül meghozta a gyümölcsét, méghozzá a DLC-vel együtt, ugyanis egy olyan komplex játékot kínálnak most, amit mindenkinek látnia kell!”

2. Final Fantasy 16 93%

Ha már a Forspoken (és a tavalyi Babylon’s Fall) nem sikerült jól, a Square Enix tett azért, hogy összességében ne rontson a kiadó megítélésén, méghozzá leginkább a Final Fantasy 16-tal, ami még egy ilyen elképesztő számozással is simán az esztendő egyik legjobb szerepjátékos élményévé vált. Azt gondolná az ember, hogy 15 (de inkább több) jobb-rosszabb, offline-online epizódot követően erőteljesen megcsappan a lelkesedés, megtörik a sorozat, mégis, a Valisthea világában játszódó epizód a hagyományosabb FF-érzést és stílust hozza minden gond nélkül, de annyira, hogy a teszt végén az értékelést Britpopper az alábbiakkal zárta: “Látványos, élvezetes, érdekes, EPIKUS majdnem minden, ami ebben a játékban történik, bugmentes és stabil.” Ez pedig elég meggyőző, szóval a műfaj rajongói akár utólag, egy leárazás során is tehetnek egy próbát. Persze csak akkor, ha már oda-vissza végeztek az első helyezettel.

1. Baldur’s Gate 3 97%

Merthogy “A Baldur’s Gate 3 nem szimplán kiváló folytatás, de egy valóságos mestermű: lélegzetelállítóan szép, tartalmas, lebilincselően addiktív, és a legjobb interaktív D&D-élmény, ami valaha készült.” Legalábbis wilson szerint, és mi hiszünk neki, ahogy a rengeteg nemzetközi kritikának, valamint az elégedett játékosoknak is, akik imádják a klasszikus széria visszatérést. És mekkora csoda ez, kérem szépen!  A Divinity-sorozattal a belga csapat már többször is bizonyított, de azt talán senki nem gondolta volna, hogy egyszer nemcsak folytatják a nagy múlttal rendelkező Baldur’s Gate-et, de azt ilyen minőségben és formában teszik, PC-n és konzolon egyaránt, ezzel elérve, hogy senki se maradjon ki a jóból. A minőség elsőosztályú, az átélhető kaland hatalmas, tartalommal és mélységgel megtömve, már csak időt kell rá áldozni, akkor viszont mindent felülmúl. 

További emlékezetes szerepek és kalandok

De azért volt más is, ami mellé megérte leülni, és semmiképpen sem elhanyagolható a Diablo 4 idei megjelenése, ami a 20-30 órás alap kampányon felül is nyújt nem kevés elfoglaltságot. Szintén kellőképpen nagy dolog, hogy a Bethesda új IP-be vágott bele, a Starfield pedig a negatívabb kritikák ellenére is komoly tartalommal, a világűr felfedezésével kínál elég komoly alternatívát, ha a felsoroltak valamiért mégsem jönnének be. Ráadásként pedig ott van a szintén elképesztően tartalmas, rengeteg titkot és kihívást tartogató, lövöldözős soulslike, a Remnant 2, ami idén talán a zsáner legjobbja lett, vagy a Hogwarts Legacy, ami a szélsőséges próbálkozások ellenére nemcsak siker lett, de Harry Potter-t nélkülöző (jó, inkább csak az univerzumot felhasználó) Harry Potter-játékként nagyjából mindent megadott azoknak, akik kedvelik a történetet és a világot.

És ezek csak a legnagyobbak a műfajban, amikkel idén érdemes volt foglalkozni, avagy biztosan akadt néhány gyöngyszem, ami radar alatt maradt, vagy olyan, ami az általános kritikai rostán nem akkora sikerrel ment át, de valakinél kimondottan betalált, és még a nagyokat is verte. Te például tudsz olyan 2023-as szerepjátékot, ami méltatlanul alulértékelt, szinte sehol nem foglalkoztak vele, pedig megérdemelné a figyelmet? De amúgy is, neked mi volt az idei legnagyobb kedvenced?