Nem rossz dolog a firmware frissítés, hiszen ezáltal állandóan bővülnek az Xbox 360, a PlayStation 3 és a Nintendo Wii különféle lehetőségei. A gond csak annyi, hogy mindhárom platform esetében előfordult már, hogy a gépek a frissítés hatására elromlottak.
Időnként előfordul, hogy a konzolok tulajdonosai az internetes panaszáradatok helyett inkább perre viszik az ügyet. 2006-ban például egy Xbox 360-as felhasználó perelte a Microsoftot azért, mert egy szoftveres frissítés tönkrevágta a gépét. 2007-ben végül a redmondi cégóriás és a kárvallott Xbox 360 tulajdonos peren kívüli megegyezéssel zárták az ügyet.

A mostani ügy kapcsán azonban a Sony került a vádlottak padjára, ugyanis két amerikai felhasználó indított pert a cég ellen, amiért szeptember 3-án a Sony frissítése elrontotta konzoljaikat. Mindketten azt állítják, hogy a frissítés miatt először a gamepaddal nem lépett kapcsolatba a PS3, majd a Blu-ray lejátszó dobta be a törülközőt, végül a konzolok is teljesen tönkrementek. Amikor felvették a kapcsolat a Sony vevőszolgálatával, akkor azt választ kapták, hogy a rendszerhibák és a frissítés között nincs kapcsolat, sőt, hab a tortán, hogy javítási díjként még 150 dollárt is felszámoltak nekik.

A felperesek jogászai többek között csalással is vádolják a Sonyt, mert szerintük hazudtak a PlayStation 3-ak állapotával kapcsolatban, hiszen egyértelműen a firmware frissítés tette tönkre a gépeket, továbbá a vevőszolgálatnak ingyen kellett volna megjavítania ilyen esetben a konzolokat. A PlayStation 3 tulajdonosok ráadásul kénytelenek frissíteni, lévén az újabb játékok csak ezt követően indulnak el PS3-on.

A két amerikai az angol-amerikai jogrendszerben megszokott csoportos pert indítana, mivel nyilvánvalóan több olyan PS3 játékos is pórul járt, aki a kérdéses firmware-rel frissítette gépét. A felperesek a Sonytól teljes kártérítést és a gépük helyreállítását követelik.