Nyilvánvalóan nagyobb sikert aratott az XBox Live rendszere achievementestül, mindenestül a Sony játékkonzoljához képest. Nos ezen a Sony változtatni szeretne a PS3 esetében, és mostanáig készítették a konzol ingyenes online közösségi programját, mely egy virtuális világgal szolgál a PS3 tulajdonosok számára. Saját karaktert készíthetünk (bár a fizimiskánk kialakítása meglehetősen korlátozott), akit aztán pénzért elegáns márkákba is öltöztethetünk, illetve berendezési tárgyakkal díszíthetjük saját apartmanunkat. Itt lakik a "gamer accountunk" alatt lakozó virtuális alteregónk, akivel különböző nagyobb helyszínre látogathatunk el -- mintha a Simsekben kiugranánk otthonról egy közösségi területre. Itt akár vásárolhatunk ezt-azt valós pénzekért, vagy Blu-ray filmek előzeteseire ülhetünk be a moziba. Van játékterem is, itt biliárdozni, bowlingozni is lehet, vagy a játékgépekkel ütni el az időt és dönteni meg a csúcspontszámot.

PlayStation Home világaPlayStation Home világaPlayStation Home világa

A buli az egészben az, hogy a világ közös, csupán nagy régiókra van osztva. Az adott régiókon belül lévő felhasználók látják egymást a világban, bárkit megszólíthatunk akár hangkommunikációval, akár írásban. Lehet tehát ismerkedni, csajozni, bármit, egy Sims-szerű MMO-világban. Szépséghibája az egésznek, hogy a rendszer még eléggé kezdetleges és körülményes, rengeteget tölt, és 3-4 gigát foglal a vinyón. A karakteralkotás sem túl kidolgozott, például az új xboxos dashboard avatárja sokkal részletgazdagabb ilyen szempontból.

PlayStation Home világaPlayStation Home világaPlayStation Home világa

Ha beindul ez a Home rendszer, akkor játékfejlesztői kiállításokat is fognak tartani -- a kezdeményezések már elkezdődtek --, így a későbbiekben ez komoly virtuális játékshow-knak is otthont adhat. Reméljük fog is, és kiaknázzák az ötletben rejlő lehetőségeket olyan szinten, hogy bemehessek PS-falva játékboltjába, és megvehessen a Store-rendszerben amúgy is kapható programokat, vagy így szerezhessem meg a letölthető tartalmakat. A trófeák is illendőek lennének virtuális lakosztályunk berendezéseként, ne adj isten eddig játszott játékaink listája, de ez még csak az én hiú ábrándozásaimat képezi. Egyelőre eléggé vérszegény még ez a Home-rendszer, hivatalosan még bétaállapotban van, viszont már bárki elérheti. Emberek már sokan vannak szerte a helyszíneken, és jó kis bowling- meg billiárdpartikat nyomhatunk a különböző arcokkal -- de önmagában még ez igen kevéske.