• Claudio Cirillo A nő illata korszakos sikere után lett a Bűnvadászok operatőre
  • Terence Hill nem bízott képességeiben, hogy sikerül kiemelnie kék szemeit
  • Az operatőr elmondása szerint Hill kész felvételt kért magáról a forgatás elején
  • Cirillo szerint Bud Spencer karizmája miatt lettek sikeresek a páros filmjei

Terence Hill és Bud Spencer népmesei párosa mindmáig szórakoztatja a közönséget, jóllehet csupán három országban, az olaszoknál, a németeknél és hazánkban vetítik filmjeiket. A közkedvelt figurákról számtalan könnyed, vicces vagy épp megható anekdota kering. Ezeket a sztorikat gyűjtötte csokorba a Verhetetlen páros című könyv, amiből a Filmezzünk meglepő módon a szőke sztárra nem túl hízelgő történetecskét bányászott elő.

Mario Girotti, vagyis művésznevén Terence Hill első forgatásuk alkalmával kellemetlen helyzetbe hozta az akkor már igen neves szakembernek számító Claudio Cirillo operatőrt. Ő fényképezte a kor egyik színészóriása, Vittorio Gassman filmjeit, köztük A nő illata című azóta is kultikus státuszban kezelt opuszt (Al Pacino főszereplésével készült amerikai feldolgozás 1992-ben), a szőke színészlegenda mégsem bízott abban, hogy Cirillonak sikerül megfelelő módon vászonra varázsolnia kék szemeit.

72bdddb0-e869-418f-bb4a-8730a6f23f54.jpg
(A kép forrása: HVG)

A hivatkozott könyv Az ördög jobb és bal keze című italowestern forgatásáról őriz egy történetet, valójában azonban az 1977-es Bűnvadászok munkálatai során játszódhatott le az alábbi közjáték. „Az, hogy új voltam ebben a műfajban, még nem hatalmazta fel Terence Hill urat, hogy megkérje a producert és engem, hogy készítsünk egy próbafelvételt, végleges formára hozva, csak hogy Cirillo úr képességeit megvizsgálják arra nézve – annak ellenére, hogy már sok sikeres filmben voltam operatőr –, hogy megfelelően ki tudja-e hozni a kék színt a szemeiben” – őrzi a tüskét a filmkészítő.

mv5bodrlmwywnmmtzju3mc00ywrmlweyzdetnzyynzi1yzbhndgxxkeyxkfqcgdeqxvymti4mtk2nzmzv1.jpg
(Agostina Belli A nő illata c. filmben. A kép forrása: IMDB)

„Nyilvánvalóan Hill úr nem szokott moziba járni, különben pár évvel korábban látta volna A nő illata című nagyszerű olasz filmet, amely 1974-ben csak hat szavazat híján maradt le az Oscarról a külföldi filmek kategóriájában. Ebben a filmben, melyet Dino Risi rendezett, és amelyben Vittorio Gassman szerepelt, én voltam a vezető operatőr, és ha már a kék szemről van szó, a női főszereplő, Agostina Belli megmutatta gyönyörű kék szemét, amelyet megfelelően kiemeltem” – vágott vissza. A dologhoz hozzátartozik, hogy Cirillo barátságosnak és karizmatikusnak nevezte Bud Spencert. Az operatőr szerint a vízilabdásból lett színész miatt lettek sikeresek a páros filmjei.