Sokszor mire eljutunk az ágyig, már annyira túlstimuláltuk az agyunkat, hogy csak hosszas forgolódás után vagyunk képesek álomba szenderülni. Ismerős a képlet?

Tovább rontja a helyzetet, ha nem megfelelően rendezzük be a hálószobánkat, így ha te sem szeretnél ebbe a csapdába esni, akkor feltétlenül olvasd tovább a cikkünket. Semmi sem lehet annál kínzóbb, mint amikor hiába fekszel le időben, másnap reggel mégis olyan nyúzottan ébredsz, mintha egy álló hétig folyamatosan fesztiváloztál volna!

Semmi ne legyen túlzó!

Ha biztosra akarsz menni, akkor mindenképpen tanulmányozd át az Otthonok & Megoldások lakberendezési rovatát, és garantáltan nem leszel a saját pihenésed ellensége. Ehhez pedig csupán egyetlen egy dolgot kell szem előtt tartanod: semmi se legyen túl sok!

otthon.jpeg

A hálószobának ne legyen túl sok más funkciója, így még ha máshol és másként nem is tudsz megoldani bizonyos tevékenységeket, például tanulást vagy edzést, akkor is gondoskodj arról, hogy mire elérkezik a lefekvés ideje, a sok, alváshoz amúgy felesleges holmi eltűnjön a szemed elől.

Természetesen ugyanez igaz a dekorációra is: a kevesebb néha több. Nyugodtan csempéssz a hálódba egy kis stílust, de ne vond el az agyad figyelmét a pihenésről, mert az hosszú távon bizony elég alaposan megbosszulja magát.

Gondoskodj a megfelelő fényről és levegőről!

A pihentető és egészséges alvás másik fontos eleme az elégséges fény és a friss levegő.

Erősen ajánlott többféle fényforrást is alkalmazni, hiszen kinek van kedve lefekvés után picit olvasgatni, ha közben harsány fényárban úszik a szoba? Ezért aztán ha lehet, használj ott többféle lámpát: a mennyezeti lámpán túl, az éjjeli szekrényen található kislámpán keresztül egészen az éjjeli fényig minden-minden bevethető a rend és a nyugalom érdekében.

Hasonlóan fontos a friss levegő, így mindenképpen szellőztess alvásidő előtt! Most pedig, hogy nyakunkon a hideg tél, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmedet arra is, hogy a túl meleg sem ideális a nyugodt alváshoz. Persze jó bevackolni magunkat, de ha nyugodt álmot szeretnél, akkor 18-20 Celsius-foknál többet soha ne hagyj, sőt még a bukóra nyitott ablak, de legalábbis a nyitott ajtó is tovább emeli az éjszakai komfortérzetedet.

Az ágynemű sem csak dísznek van!

Végezetül nem árt tisztázni az ágynemű szerepét is, hiszen bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy annak csupán dekorációs szerepe van, a minősége mégiscsak nagyban befolyásolja az alvás minőségét.

Így ha teheted, mindig megfelelő minőségű ágyneműt húzz az egészséges anyagokat használó párnára és lepedőre, hiszen végtére is ezzel fog a tested a legtöbbet érintkezni.

Gondold át a listát, és javíts az alvási szokásaidon, ha kell, hogy még akár viszonylag kevesebb alvással is minél kipihentebb és boldogabb lehess!