Mikor tavaly májusban sztrájkot hirdetett az Amerikai Írószövetség (WGA), majd nem sokkal később a SAG-AFTRA is csatlakozott a megmozduláshoz, lényegében egész Hollywood megbénult, ami rengeteg csúszást eredményezett, a film- és sorozatkedvelők legnagyobb bánatára. Ez az incidens jól szemléltette, hogy milyen következményekkel jár, ha a művészek leteszik a lantot, a történelem pedig újfent megismétli önmagát, a mai napon ugyanis bekövetkezett az, ami már napokkal ezelőtt is sejthető volt: a videójáték-ipar szinkronszínészei hivatalosan is felálltak a mikrofonok elől. A már emített SAG-AFTRA jelentte be tegnap, hogy sztrájkba kezdenek azok a tagok, akik videójátékokon dolgoznak, ergo egyetlen sort sem fognak felmondani mindaddig, amíg érdemi megegyezés nem születik a generatív mesterséges intelligencia (GenAI) szabályozása kapcsán.

sag-aftra-sztrajk-szinkronszinesz-videojatek-ipar-mesterseges-intelligencia.jpg

„Nem fogunk beleegyezni egy olyan szerződésbe, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a tagjaink kárára visszaéljenek az MI-vel. Ami sok, az sok. Mihelyt felajánlanak a vállalatok egy olyan megállapodást, amellyel a tagjaink élni – és dolgozni – tudnak, mi ott leszünk, hogy megbeszéljük a részleteket” – mondta Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke a bejelentéshez kapcsolódó sajtóközleményében. „A tizennyolc hónapon át tartó tárgyalás megmutatta, hogy a munkáltatóinkat nem igazán érdekli a tisztességes, ésszerű védelem az MI ellen, helyette csupán a kizsákmányolás a cél. Mi elutasítjuk ezt a gondolkodásmódot, éppen ezért nem hagyjuk hátra egyetlen tagunkat sem, és nem várunk tovább a megfelelő védelemre” – tette hozzá.

A közeljövőben tehát egyetlen olyan szinkronszínész sem adja majd a hangját a fejlesztés alatt álló projektekhez, aki tagja a SAG-AFTRA-nak, ez pedig vélhetően elég sok halasztást fog eredményezni – már amennyiben nem sikerül egyezségre jutni, de ez ugyebár a filmek/sorozatok esetén sem két napig tartott, sőt. A jelenleg is zajlo San Diego Comic-Cont mindenesetre nem érinti a sztrájk, mivel annak bejelentése lényegében egybeesett a rendezvénnyel, ezt követően viszont sem a munkálatokban, sem pedig a marketingben nem fognak részt venni az érintett művészek. A mesterséges intelligencia egyre elterjedtebb alkalmazása a videójátékokban egyébként nemcsak a szinkronszínészeket érinti, hiszen nemrég például kiderült, hogy az Activision egy MI által generált skint kínált eladásra a Call of Duty: Modern Warfare 3 játékosainak, melynek kapcsán megtudhattuk, hogy mindez csak a jéghegy csúcsát jelenti. Kíváncsian várjuk tehát, hogy mennyi galiba adódik még az AI ilyen szintű alkalmazásából – tippre nem a színészek az utolsók, akik megelégelik a kiadók hozzáállását.