Spore-ol, spore-tol az EA...A száraz tény tehát az, hogy az előző negyedévihez képest négy százalékkal, 413-ról 395 millióra estek az eladások, a veszteség pedig 81-ről 132 millióra nőtt. Ráadásul ebben az adatban már benne van az új Harry Poter játék szenzációs debütálása is, hiszen az első héten (!) kétmillió darabot adtak el belőle. Nem csoda tehát, hogy a negyedéves ranglistára is felkerült a varázslótanonc és barátai új kalandja, olyan címek mellé, mint a Command & Conquer 3 Tiberium Wars, a The Sims 2 Pets, a Need for Speed Carbon és a The Sims 2. Igen, nem tévedés, az életszimulátor második felvonásából még mindig milliószámra adnak el, köszönhető persze ez a folyamatosan érkező, és az alapjátékot megkövetelő kiegészítőknek; amint látható, jelenleg a háziállatokat simjeink életébe becsempésző pakk - ahogy az egyébként várható is volt - vezeti az expanziók toplistáját. John Riccitiello elnök elmondta, hogy a negyedévre vonatkozólag a franchise 65%-os (!) növekedést mutatott, és függetlenül az európai PC versus konzol trendtől, kontinensünkön még mindig eszméletlen módon pörög a játék, beleértve persze a merchandise termékeket is, így a Sims-divízió elnöke, Nancy Smith egyik feladata ugyanezt az eladási fókuszt átemelni az észak-amerikai piacra is.

Spore-ol, spore-tol az EA...A kiadó persze optimista, így a második negyedévre 465-570 milliós eladást remél, ennek tükrében 100 millióval megemelte a teljes pénzügyi évre elvárt irányszámot, mely így jelenleg 3,2-3,5 milliárd dollár. A bizakodásra komoly okot adó címek a Warhammer Online, a Crysis, és a konzolvonalon olyan sikergyanús mókák, mint a Boogie, az EA Playground, az Army of Two, a SKATE, a The Simpsons Game, a Smarty Pants, a Spielberg-féle Wii-exkluzív Jenga-játék, és a Rock Band. A kiadó hozzátette, hogy az E3-ról hat „Best of” címet szedtek össze, hála a Madden NFL 08, Burnout Paradise, Crysis és Rock Band címeknek. (Megjegyzem, a mai sajtóközleményből, melyet mi is ismertettünk, már ugye kiderült, hogy a Crysis átkerül novemberre, tehát ebből a felsorolásból máris kihagyhatjuk.) Az idei pénzügyi évre vonatkozóan pedig ott az EA SPORTS teljes palettája, a Medal of Honor Airborne, vagy a Need for Speed ProStreet.

Az EA a pénzügyek terén való a belső átszervezéstől is várja; ahogy arról korábban szintén beszámoltunk, a vállalatot négy divízióra - EA SPORTS, EA Games, EA Casual Entertainment és The Sims – osztották, és ugyebár a „sportosztály” élére csillagászati összegért átcsábították Peter Moore-t. A másik bíztató beruházás ázsiai vonatkozású: akárcsak a THQ, az EA is megkezdte a zsíros piac kiaknázását, így megvették a kínai The9 online szolgáltató 15 százalékát, megkötötték a szerződést az EA Sports FIFA Online kínai bevezetésére, és 19 százaléknyi törzstőke-befektetést hajtottak végre a koreai Neowiz online játékcégben.

Spore-ol, spore-tol az EA...És végül, de nem utolsósorban a beharangozóban ígért „Spore-olás”. Riccitiello elmondta: mind ő, mind az EA Games feje, Frank Gibeau sokat játszanak a cuccal, és a jó hír az, hogy egyre nyilvánvalóbb, a Spore egyike azon kiemelkedő alkotásoknak, melyek csak minden 3-5-7 évben egyszer bukkannak fel. Épp ezért a mai trendek ellenébe mennek Will Wright új csodája esetében: nem kötik egy kiadási dátumhoz, és ahhoz ragaszkodnak, ha törik, ha szakad, hanem megadják neki a kellő fejlesztési időt, hogy a legjobb formájában kerülhessen piacra. Épp ezért nem is számítják be a pénzügyi iránymutatók közé, nem mondják azt, hogy valamelyik negyedév húzócíme lesz – de ne aggódjunk, egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy tartható a korábban kijelölt 2008/2009 első negyedéves célkitűzés, azaz jövő március-április-május környéke. Nos, addig valahogy csak kihúzom, bár már elvonási tüneteim vannak, holott még csak képen és videón láttam a drágát, de mit tegyek, szerelem volt első látásra...