Resident Evil: új film, CGI... Ha létezik igazi legenda a számítógépes (illetve, legyünk őszinték, konzolos) játékok között, akkor a már több mint tíz éves Resident Evil széria tuti, hogy az. Valami döbbenet, mennyi cucc jött ki e cím alatt 1996 óta: az első rész, két évvel később a második, 99-ben a harmadik, aztán Survivor, Veronica X, Survivor 2, Gaiden, Zero, Outbreak, Dead Aim, 4... Jesszusom, még leírni is döbbenet. Lényeg a lényeg, a Capcomnak bejött az (eredetileg...) zsémbes-zombis akciócím, hiszen az EA-t megszégyenítő módon gyártották le újra és újra a folytatásokat, mellékágakat.

Resident Evil: új film, CGI... A Sony Pictures pedig meglátta a dologban a fantáziát - meg a rengeteg dellát -, ezért aztán el is készült 2001 környékén - valahol a sorozat hanyatlásának csúcspontja táján - az első film. Az SPE bevetette a nehéztüzérséget: zombikat, mátrixos kameramozgást, meg Milla Jovovichot, ruha nélkül. Egyedül a játék hangulatát nem sikerült belezsúfolni a rengeteg high-tech marhaság meg divatmajmolás közé, azonban ez nem zavart senkit - a film minden negatív kritika ellenére ugyanis visszahozta a beletáplált 32 millió dollárt, Paul "majdnem Uwe Boll" Anderson pedig belefoghatott a második rész elkészítésébe.

Resident Evil: új film, CGI... Na, ha az első részt szinte semmilyen kritika nem dicsérte, akkor mit lehetne mondani a másodikról? A békesség kedvéért jobb inkább nem szólni semmit. A büdzsé jelentősen több volt, mint előtte (már 43 millióból ga[rá]zdálkodhattak), ám a tiszta bevétel ismételten bebizonyította: ötlettelen folytatással is lehet pénzt háromszorozni, csak jó címet meg nőt (?) kell belerakni. Paul Anderson csak forgatókönyvíróként volt jelen - önkritika? -, ám tehetséges emberek helyett az enyhén dilettáns Alexander B. Wittre bízta a művet, de kár lenne csak őt szidni: minden a helyén volt ahhoz, hogy a mozi megbukjon, ám mégsem tette. Egy szó, mint száz, elkészülhetett a harmadik...

Resident Evil: új film, CGI... 45 milliós büdzsé, egy, a Hegylakóval már bizonyított rendező, még mindig Milla Jovovich, posztapokaliptikus hangulat, egy szó, mint száz, minden adott volt a sikerre. Egy dolog azonban sajnos megmaradt a régi gárdából: úgy látszik Paul Anderson - akinek George A. Romero "pályázata" után adták át az egész sorozatot, eredetileg ugyanis a zombifilmek atyaúristene csinálta volna meg a mozit, csak a capcomosoknak nem tetszett az elképzelése, ezért, a producer szavaival élve, kirúgták a mestert... - lerobbanthatatlan a témáról, ezzel pedig esélytelen egy izgalmas forgatókönyv. Ettől függetlenül a sorozat talán legjobb darabjáról beszélhetünk - itt ugyanis már teljesen elengedték a játék összes szálát, amit meg belekevertek, azért meg igazából annyira nem is kár...

Resident Evil: új film, CGI... No de mi szükség van erre a felsorolásra? Most ugyanis kiderült, hogy készül a "negyedik" film a témában, ám Paul Anderson nélkül. Van isten! Azonban minden mást is elvetnek, amit eddig megszokhattunk a sorozattól: nem lesz Milla, nem lesz semmi - hiszen az új rész afféle "Batman: Begins" módon, teljesen új irányból, teljesen CG-alapon közelíti meg ezt a témát. A filmről egyelőre csak annyit tudni, hogy a címe Resident Evil: Degeneration lesz, és 2008-ra tervezik a megjelenését. Dögös látványt, lenyűgöző, játékhoz közeli történetet - van isten! x 2 - és számtalan más, ilyenkor szokásos dolgot ígérgetnek. Reméljük, be is váltják, ez ugyanis látatlanban marha jól hangzik!

(A mellékelt játékképek a Resident Evil 4 PC-s verziójából származnak.)