Derék- és hátfájás ellen: nyújtógyakorlatok

A legtöbb panaszt az ülőmunkát végzőknél a derék- és hátfájdalmak okozzák. Ennek oka, hogy a dolgozók nem a megfelelő testtartásban ülnek, vagy a szék nem jó. Pedig ma már nagyon sokféle ergonomikus forgószék létezik, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. 

Ezek a székek személyre szabhatók, azaz beállítható rajtuk az ülésmagasság, a háttámla dőlésszöge és a karfák is. Érdemes szétnézni az irodabútorokat kínáló webáruházakban, és a nekünk tetszőt kiválasztani. Az Office Plazánál akciós áron is vásárolhatunk kényelmes irodai széket, a kárpit színét is megválaszthatjuk. A bemutatótermükben ki is próbálhatjuk, valóban nekünk való-e a forgószék, de további szolgáltatások is igénybe vehetők itt: például házhoz szállítás, összeszerelés, mennyiségi kedvezmények.

Az biztos, hogy egy jó szék már félsiker. A napi 8 órás munkavégzés közben azonban célszerű óránként felállnunk, és elvégezni pár nyújtógyakorlatot, főleg a csípőnket, derekunkat mozgassuk meg! 

https-officeplazahu-2022-aprilis-cikk2.jpeg

Csuklófájdalom ellen: kéztorna

A másik gond az szokott lenni, hogy a folyamatos egérhasználat miatt ínhüvelygyulladás alakul ki. Az ujjak igénybevétele során az inak megfeszülnek, összedörzsölődnek, s közben apróbb sérülés keletkezhet rajtuk. A fájdalom miatt a munka is nehezen megy, nem tudunk koncentrálni. 

Érdemes karfás forgószéket választani, mert így az alkarunk alá lesz támasztva, s ez határozottabban jó a kezünknek is. A vállunk sem esik előre, kevésbé görnyedünk.

Egy jó kis gyakorlat a kézfej és a csukló ellazítására: tegyük össze tenyerünket a mellkasunk előtt, mintha imádkoznánk. Majd anélkül, hogy a két tenyér szétnyílna, engedjük le a kezünket. Mikor nagyon feszít, tartsuk 5 másodpercig, majd fokozatosan hozzuk vissza alapállásba.

Az is jó, ha a levegőben zongorázunk kicsit az ujjainkkal, illetve lerázzuk a csuklót. 

Szemfáradtság ellen: szemtorna

Nem is gondolnánk, hogy a szemek elfáradása vezet a leginkább fáradtsághoz, dekoncentrációhoz. Pedig így van! Nem mindegy tehát, hol helyezzük el a monitort, milyen messze van a szemünktől a képernyő. Ha túl messze, hunyorogni fogunk, ha túl közel, akkor pedig kiszárad a szemünk. 

Jó, ha viselünk kékfény-szűrő szemüveget, de legalábbis 20-30 percenként végzünk egy kis szemtornát. Ennek lényege: vegyük le tekintetünket a képernyőről, és bámuljunk messzebb egy kis ideig! Egy távolban található pontra fókuszáljunk, például nézzünk ki az ablakon!

Ez az egyszerű gyakorlat mentálisan is jót tesz, segít kikapcsolódni, még ha csak pár percre is. Ha magas háttámlás, fejtámlás a forgószékünk, dőljünk hátra kicsit, úgy pihenjünk!

A rövid testmozgásokat követően bizonyára hatékonyabb lesz a munkavégzés!