Egészen érdekes élmény azután beleolvasni a régebbi Loki-történetekbe, hogy az ember már több fázist látott a MCU-ből, sőt évtizedekkel később született, mint az első képkocka a képregényekből, amik napvilágot láttak. Mert a modernebb képregények már egészen más képet festenek a hazugságok és az ármánykodás istenéről, mint amit a bemutatkozásakor tapasztalhattak meg a füzetek rajongói, az út pedig hosszú és rögös volt. Ám ennek a fejlődésnek és változásnak állít emléket a Vad Virágok Könyvműhely kötete, ami, ha nem is nyújt teljes képet, azért sokkal változatosabban és izgalmasabban vezeti fel és bontja ki a karaktert, aki kezdetben még szimpla gonoszként lépett színre.

Én vagyok Loki

  • Írta: Stan Lee és mások
  • Rajzolta: Jack Kirby és mások
  • Oldalszám: 320
  • Ár: 10 990 Ft (a kiadó webshopjából 8250 forintért vásárolható)

Az 1952-es Loki, a cselszövés istene fogságban! például picit ügyetlenül, bájosan sután kezd, legalábbis ami logikátlanul megmagyarázott szabadulását illeti, de hamar önmagára talál, hogy a főszereplő Thorral szembeszállva kísérelje megkaparintani a pörölyt, amihez persze nincs ereje. A következő, 1963-as sztoriban már akkora galibát okoz a Földön, belekeverve a történésekbe számos szuperhőst is, hogy utóbbiak végül összefognak, majd a bádogdoboz kinézetű Vasemberrel az élen megalakul egy kis csapat, amely azután igen komoly hírnévre és történelemre tesz szert… nem titok, hogy a Bosszúállókról van szó. Az 1966-os Asgard bukása! pedig az egyik legjobb történet a könyvben, a klasszikus érából, Kirby remek stílusával, ami számomra ekkor érett be igazán, és két folytatással, amik sok mindent megmutatnak az asgardi viszonyokról és karakterekről, valamint természetesen egy igen komoly konfliktusban csúcsosodnak ki.

Aztán a jópofa, szintén 1966-os Békaharcos!-t követően láthatjuk, ahogy a karakter fejlődik, átváltozik, sőt azt is megnézhetjük, ahogy 2007-ben Olivier Coipel nemcsak színesebbre veszi a figurát, fantasztikus rajzokkal, de Straczynskivel egy rövid ideig nőként is megmutatják, hogy mire képes, hogy aztán végül a modern, árnyaltabb és sokkal kiismerhetetlenebb Loki-vonalat is megismerjük a 2010-es évekből. 

Nem teljes, de szépen összegyűjtött 

Összesen 15 füzetből szemezgetve kapjuk a különböző történeteket, mindegyiket egy áttekintéssel kezdve, hogy jobban képben legyünk az érával és a történetek születésével kapcsolatban, ami nagyon jó dolog, függetlenül attól, hogy ki mennyire ismeri a karaktert. És már ezzel bőven van létjogosultsága a 320 oldalas kötetnek, ami kifejezetten baráti árazást kapott, pláne, ha esetleg elkezdünk utánaszámolni annak, hogy a különböző füzeteket mennyiért tudnánk beszerezni, ami még csak nem is egy keményfedeles kötetet jelent. Márpedig a Vad Virágok kiadványa az, ráadásul olyan, amely a kiadótól megszokott minőséget képviseli.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ehhez hozzátartozik a nagyobb méret, a vörös jelzőszalag, a védőborítás, bár ezúttal extra vázlatok, borítók sajnos nincsenek, pedig azokat mindig nagy örömmel fogadom. Ez most már a második kiadvány a sorozatban, az első ugye a Galaxis őrzői volt, a harmadik pedig a Vasember (cikk hamarosan), és reméljük, hogy lassan, de biztosan érkezik majd minden népszerűbb és érdekesebb hős. A sorrend kicsit fura számomra, pláne, hogy Lokiért például nem vagyok oda, de biztos, hogy a mozifilmek, sorozatok népszerűsége is közrejátszik ebben. Viszont attól függetlenül, hogy számomra mi fura, vagy ki szimpatikus, a kötet nagyon jó és igényes, ahogy a többi is, és mindenképpen kíváncsian várom a többi érkezőt, hiszen mind népszerű hősök. És bár ők egy egészen más ligában játszanak, de nem minden hős visel köpenyt, szóval rendeljetek a kiadótól, ezzel is támogatva a sorozatot és az ilyen extra kiadásokat!