A 2020-as Gamescom során jelentették be a többek között Alexandre Amancio (ő volt az Assassin's Creed Revelations és a Unity kreatív igazgatója) által alapított Reflector Entertainment első játékát, amely az Unknown 9: Awakening névre hallgat, és időközben a Bandai Namco vette a szárnyai alá – természetesen a csapattal egyetemben. Az alkotásban egy fiatal nő, Haroona bőrébe bújhatunk, aki különleges kapcsolatot ápol a Folddal, egy rejtélyes dimenzióval, mely a sajátunkkal átfedésben létezik. A korábban látott előzetesek alapján a stepping tekinthető a program legérdekesebb mechanikájának, ennek segítségével ugyanis a hősnő átveheti az irányítást az ellenségek fölött, és képes őket taktikusan áthelyezni olyan pozíciókba, amik előnyt jelentenek neki a csetepaték során. Izgalmasan hangzik, nemde? Nos, a jelek szerint nem igazán, jelen pillanatban ugyanis 63 ponton áll a játék a Metacritic oldalán (22 tesztet követően), ám talán ennél is fontosabb, hogy az emberek túlnyomó többsége még csak nem is tud (vagy nem akar tudomást venni) annak létezéséről.

A SteamDB adatai alapján ugyanis az Unknown 9: Awakening mindössze 169 (!) felhasználóval tetőzött a megjelenése óta, ami abból kiindulva siralmas teljesítménynek mondható, hogy a Bandai Namco áll a projekt mögött, a protagonista hangját és külsejét pedig a netflixes Vaják-sorozat Yenneferje, Anya Chalotra adta. Persze ehhez a nem túl hízelgő eredményhez vastagon hozzájárult, hogy egy teljesen új IP-vel van dolgunk, ám talán még ennél is többet nyomott a latba (persze ez csak az én véleményem), hogy egyre több ember fordít hátat azoknak a játékoknak, amikhez közük van a Sweet Baby Inc.-nek (vagy bármely más konzultációs cégnek), márpedig az Unknown 9 munkálataból bizony nagyon is kivette a részét a kanadai stúdió.

Ha mindez esetleg nem lenne elég, jelenleg a "Többnyire negatív" plecsnit virít a program steames adatlapján, bár egyelőre csupán 10 felhasználó értékelte az opuszt – az érdeklődés szinte teljes hiányából kiindulva mondjuk nem valószínű, hogy megugrik a mutató. A woke fogalmát nagyjából minden téren kimerítő Dustborn mélységeit (83 játékossal érte el a csúcsot a Valve platformján) ugyan nem közelítette meg hírünk alanya, ám így is az év egyik legkisebb érdeklődést kiváltó alkotásával állunk szemben, a stúdió tehát lényegében keresztet is vethet a későbbi terveire – merthogy egyébként egy teljes franchise-t szeretett volna felhúzni a most megjelent produkcióra.

A borítóképek forrása: PlayStation Store, Steam