Tudatos tervezéssel rengeteget tehetünk azért, hogy környezetünk rendezettebb, ezáltal harmonikusabb legyen. Az egészségesen fejlődő pompázatos bokrok, virágok és fák, az üde és simogató gyepszőnyeg mind-mind meghálálja majd azt a gondoskodást, amit például egy jól kialakított és modern eszközökkel vezérelt öntözéstechnikai rendszerrel elérhetünk.

A költségek csökkentése

Azok a szerencsések, akik saját kerttel rendelkeznek, nem biztos, hogy rengeteg idővel is, és nem mindig tudnak fizetni egy kertészt, aki naponta a füvet, a veteményest és a virágokat gondozza, és még öntözi is a kertet. Pont nekik találták ki a modern öntözéstechnikai eszközöket és rendszereket, melyekkel igazán optimálisan és gazdaságosan juttathatják éltető vízhez szeretett növényeiket. Ráadásul, ha jól van beállítva a rendszer, még hatékonyabb lehet az éltető nedű kijuttatása, a locsolás optimális időben történhet, és jelentősen csökkenthető a vízfogyasztás. Mind-mind ütős érvek, hogy vessünk egy pillantást például a Medence Óriás öntözéstechnikai eszközeire.

https-medenceoriashu-2021-december-cikk4.png

Alapvető öntözéstechnikai eszközök

A különféle locsolócsövek segítenek a víz eljuttatásában a szórófejekhez és csepegtetőkhöz. Ezeket többféle anyagból készítik. Vannak a kedvező árú LPE csövek, anyaguk lineáris vagy lágy polietilén, könnyen szerelhetők és igen jól hajlíthatók. Csak kisebb nyomást (kb. 3 bar) viselnek el, ezért zónavezetékekként használhatók ideálisan a szórófejekig, a veteményeskertben és még a balkonládák öntözéséhez is.

Az igen strapabíró KPE, kemény polietilén anyagú cső már 10 bar nyomású rendszerekben használható fővezetékként, de még ivóvíz vezetékként is. Gyorskötő idomokkal könnyedén szerelhető, de még hegeszteni is lehet. A megfelelően kiválasztott szórófejeken keresztül juttathatjuk a vizet célba. Típustól függ, mekkora területet locsolnak be és a teljesítménytől, hogy azt milyen intenzitással teszik.

High-tech a kertben

Mivel minden egyes kert más és más, hiszen eltérőek a terepviszonyok, a növényállomány és a fény-árnyék arány, minden szomjas terület más és más öntözést kíván. Az optimális megoldást ehhez az öntözésvezérlő egységek alkalmazása jelentheti. Ennek mind a beltéri, mind pedig a kültéri elemeit a gyártói utasításoknak megfelelően szabad csak telepíteni. Ez jelenti a garanciát a leginkább optimális kihasználásra és a gazdaságos és hosszú távú működtetésre.

A kiegészítő mágnesszelepek és nyomásszabályozók beépítésével az öntözés még biztonságosabb és hatékonyabb lesz. A legmodernebb rendszerek már esőérzékelővel is rendelkeznek, és wifin keresztül vezérelhetők.