A 2002-ben útjára indult lipcsei Games Convention az eltelt évek alatt Európa legfontosabb játékos találkozójává nőtte ki magát, ahova évente átlagosan több mint 100 ezer ember, közel négyszáz kiállító és majd kétezer újságiról látogat el. Mára a GC jócskán lehagyta a megkopott fényű E3-at, és így a Tokyo Game Show-val verseng a játékosok kegyeiért, de úgy látszik kénytelenek feladni a küzdelmet, a GamesCOM javára. A szeptemberben megrendezendő találkozó mögött a német kiadók egyesülete (Bundesverband Interaktive Unterhaltungssoftware) teljes mellszélességgel kiállt, amit a szegény GC már nem mondhat el magáról, így nem maradt más választásuk mint bezárni a boltot -- ám teljesen nem tűnnek el, csupán átalakulnak.

A szervező Leipzigger Messe ma hivatalosan bejelentette, hogy az augusztus 20-23-án megrendezendő Games Convention elmarad, de helyette július 31-e és augusztus másodika között egy új rendezvényt tartanak meg, Games Convention Online néven, ahol a mobil- és a böngésző alapú játékok dinamikusan fejlődő iparágára koncentrálnak majd.

A show két különböző részre oszlik: az egyik elsősorban a kereskedőknek szól, ahol unalmas konferenciákat tartanak majd, míg a másik a játékosoknak, de itt már különféle színes-szagos rendezvényeket láthatnak a kíváncsiskodók, de az internet segítségével az otthon ülők élőben is figyelemmel követhetik a lipcsei eseményeket.