Cate Blanchett hosszú karrierje során számtalan elismert és sikeres filmben szerepelt. Ezek közé tartozik A Gyűrűk Ura-trilógia is, amelyben Peter Jackson rendező Galadriel szerepét osztotta rá, és mivel Blanchett az 1998-as Elizabeth című filmben nyújtott Oscar-díjra jelölt alakítása miatt már akkoriban nagy sztárnak számított, azt hinné az ember, hogy A gyűrű szövetségéért, A két toronyért és A király visszatérért is szép fizetést tehetett zsebre – azonban most kiderült, hogy korántsem ez volt a helyzet.

A színésznőt Andy Cohen kérdezte meg egy beszélgetős műsorban, hogy melyik volt az a film, amiben a legtöbb gázsit kapta, és gyorsan hozzátette: „Szerintem valószínűleg A Gyűrűk Uráért.” Erre Blanchett így felelt: „Viccelsz? Nem, senki nem kapott semmit azért a filmért.”, valamint azt is cáfolta, hogy részesedett volna a trilógia bevételeiből, mivel akkor még nem volt ez az általános gyakorlat a blockbusterek esetében.

Azt, hogy miért vállalt mégis szerepet A Gyűrűk Urában, még annak ellenére is, hogy kifejezetten kockázatos vállalkozás volt, a következőkkel magyarázta: „Együtt akartam dolgozni Peter Jacksonnal, aki a Hullajót csinálta. Lényegében ingyen szendvicseket kaptam, és megtarthattam a füleket.”

Blanchett később visszatért a Hobbit-trilógiában, és azóta is egyre-másra nyűgözi le a közönséget és a kritikusokat. Most épp a Borderlands című mozifilmben láthatjuk, és idén ősszel startol a Disclaimer nevű thrillersorozata, amely mögött Alfonso Cuarón áll.