A közösséggel való jó viszony megtartásának érdekében, s persze azért, mert ártatlan embereket is fizetésre szólítottak fel, a CD Projekt RED leállította azt az akciót, melynek során egy külsős jogi cégen keresztül nyomozták le azokat, akik letöltötték a Witcher 2-t. A fejlesztők természetesen továbbra sem támogatják a kalózkodást, s megjegyezték, hogy nem csak ők, hanem az ipar nagyobb cégei is használják ezt a módszert -- a TorrentFreak stábja pedig kiderítette, hogy kikről is van szó.

A kutatás során arra jutottak a fájlcseréléssel kapcsolatos hírekre szakosodott portál munkatársai, hogy valóban sok cég próbál jogi úton pénzt szerezni a kalózoktól, sőt már évek óta csinálják ezt. Az Atari, a Koch Media, az Eidos/Square Enix, a Daedalic Entertainment, a BitComposer, a Codemasters, a Kalypso Media, a Ubisoft, az Aerosoft és a dtp Entertainment mind-mind külső cégeken keresztül, az IP-címeket figyelve csapnak le, s akasztanak néhány száz vagy ezer eurós bírságokat a kalózok, s néha ártatlan emberek nyakába.

A cégek az egészen friss játékoktól kezdve a régebbi programokig minden figyelnek, s könyörtelenül lecsapnak azokra, akikről úgy gondolják, hogy illegálisan töltötték le a terméket. A probléma azonban az, hogy különböző, egyszerű módszereket használva a lefülelésénél perdöntő bizonyítékként használt IP-cím nem minden esetben a tényleges letöltőt fedi, így olyan is kaphat csekket, aki egyébként még csak nem is hallott a játékról. Ez a hibalehetőség a CD Projekt esetében inkább visszahátrálást eredményezett, másoknál viszont már nem.