Az ajándékozás szabályai

Az ajándékozás szabályait az üzleti életben mindenképp be kell tartani, ha nem akarunk rosszat magunknak, a cégünknek. Nem is olyan egyszerű kitalálni, hogy egy-egy alkalom kapcsán mi lehet a jó ajándék. Vannak olyan tárgyak, melyeket tilos, illetve illetlen dolog adományozni.

Ha karriert szeretnénk befutni az üzleti életben, jobb, ha tisztában vagyunk tehát az ajándékozás szabályaival. Vegyünk részt a MOE Rendezvényakadémia valamely tanfolyamán: a protokoll ügyintéző képzés lesz a megfelelő ez esetben. Itt számtalan téma terítékre kerül: a bemutatkozás, a tegezés-magázás etikettje, az üzleti élet társalgási szabályai, az öltözködési tudnivalók, a netikett és természetesen az ajándékozás szabályai is.

Nem szabad félvállról venni az ajándékozást, mert ha nem megfelelően végezzük, nagy kárt is okozhatunk vele cégünknek. Ismerni kell az országok kultúráját, tudni, hogy mi tilos és mi nem. Például vannak olyan országok, ahol alkoholt adni ajándékba sértésnek számít. 

Még számtalan példát lehetne felsorolni arra, mire kell figyelni. Lássunk ebből néhányat!

Mi az, amit tilos, illetlen ajándékba adni?

Először is, legyünk vele tisztában, hogy az üzleti életben személyes ajándéknak nincs helye! Hiába ismerjük magánemberként is a másikat, cégünk nevében céges ajándékot illik adni. Kerülni kell tehát a túlzottan jópofa, vicces dolgokat, a trágár feliratú tárgyakat, de a cuki kis plüssöket is. Az ajándék legyen komoly, tiszteletre méltó embernek való.

https-rendezvenybibliahu-2022-szeptember-cikk3.jpeg

Mivel illik azonnal kibontani, csak olyan tárgyat adjunk, amit más is megláthat! Törekedjünk mindig a minőségre. Ne a legolcsóbb bort válasszuk például, és a csomagolás is igényes legyen.

A tiltott dolgok listáján szerepel a fehérnemű, az illatszer, parfüm, a kaktusz és mindenféle ékszer.

Ami még fontos: nagy értékű ajándékot, pénzt nem szabad átnyújtani, mert a másik úgy érezheti, megvesztegetjük. Ne hozzuk magunkat kínos helyzetbe!

Mire figyeljünk még üzleti ajándékozáskor?

Nagyon jó ötlet saját logóval ellátott ajándékot adni. Ezzel kitűnhetünk a többi ajándékozó közül, s cégünk jó hírnevét kelthetjük. Ma már számtalan tárgyra lehet tetetni logót, emblémát, feliratot, éljünk a lehetőséggel!

Olyan ajándék a jó, mely jellegzetes, nem tucattermék, pozitív benyomást kelt, és ami miatt nem kell szégyenkeznünk mások előtt, hiszen az ilyen szuvenírek gyakran a főnöki szobák üvegajtós szekrényébe kerülnek.

Mi a helyzet a virággal? Lehet adni - férfiaknak is -, de semmiképpen se cserepes virágot válasszunk. A virágfajták tekintetében is alaposan gondoljuk át, mi lesz a jó, melyik mit szimbolizál.

A legjobb, ha tisztában vagyunk a protokolláris szabályokkal, akkor nem tévedhetünk.