A zene számos módon fejleszt amellett, hogy szórakoztató is. Javítja a memóriát, a problémamegoldó képességet, a koncentrációt. Még a nyelvtani és matematikai feladatok megoldására is pozitív hatással lehet, ha a gyermek zenét tanul. 

A rendszeres gyakorlás pedig kitartásra nevel, önfegyelemre is jócskán szükség van, ezek pedig mind megjelenhetnek az élet más területein is. A hangszer kiválasztása tehát mindenképpen alapos megfontolást igényel, több szempontot is figyelembe kell venni. 

A hangszerválasztás átgondolása

Az Intermuzika Hangszerbolt csodás hangszereket kínál, de mindenképpen győződjünk meg róla, hogy az iskolában van-e lehetőség az adott eszközön tanulni! A zongora kiváló alapja lehet a többi hangszeren való tanulásnak is. Ám csak akkor tegyük le a voksunkat mellette, ha a gyermek tud majd a tanórákon kívül otthon is gyakorolni. 

Szintetizátor nem alkalmas ehhez, hiszen meg kell tanulnia azt is, hogyan kell úgy leütni a billentyűket, hogy úgy szólaljon meg a hangszer, ahogy kell. A zongoratanulás fejleszti a kéz-szem koordinációját, valamint többféle feladat egyidejűleg történő elvégzését is. 

A gitár nagyon népszerű a gyerekek körében, mert sokféle zenei stílusban megtalálható, és viszonylag könnyű rajta megtanulni játszani. A hegedű hasonló tulajdonságokkal bír, a klasszikus és a népzenei stílus kedvelőinek is tökéletes választás lehet. Kisebb gyermekek számára nagyon ideális a furulya, mivel kicsi és könnyű, ezáltal könnyen hordozható is. 

intermuzikahu-2024-szeptember-linkmarketing-1.jpg

Mégis mi alapján válasszunk? 

Ha erősen érdeklődik a gyermek egy hangszer iránt, és érdeklődése töretlen, akkor nem is nagyon van min gondolkodni. Vegyük figyelembe az eszköz méretét és súlyát, főleg akkor, ha egészen kicsi gyermekről van szó!

Mindenképpen megbízható szaküzletben vásároljunk, legyen az hagyományos kereskedés vagy online áruház. Ha az üzletben szakértő személyzet áll rendelkezésünkre, akiktől választ kaphatunk minden kérdésünkre, akkor valószínűleg jó helyen járunk. 

Ez egy fontos döntés, nem kell elkapkodni, de az is lényeges, hogy a megvásárolt hangszer minősége is kifogástalan legyen. Az Intermuzika Hangszerboltban minden segítséget megkaphatunk a hangszerválasztást illetően. 

Ha már megvan a kiválasztott hangszer

Amikor a gyermek elkezdi hangszeres tanulmányait, még bizonyára nagyon lelkes. Ám azt ne feledjük, hogy ez egy hosszú folyamat lesz, amely közben érhetik csalódások és kudarcok is, nem csak sikerélményekben lehet része. 

Fontos lesz számára a napi gyakorlási rutin kialakítása, ezzel is ösztönözve őt a tanulásra. Minden előrelépésért dicsérjük meg, hogy ne veszítse el lelkesedését és motivációját. Ösztönözzük a tanulásban, akár zenekarhoz való csatlakozását is támogathatjuk. Ha örömét leli a zenélésben, az jót tesz az önbecsülésének is.