Nézzük meg, hogy mi is ez pontosan és hogyan segíthet neked a mindennapok során!

Mi az a kognitív viselkedésterápia (CBT)?

A kognitív viselkedésterápia egy beszélgetésen alapuló terápia, amely arra koncentrál, hogy felismerje és megváltoztassa a problémás gondolatokat és viselkedéseket.

Képzeld el, hogy egy terapeutával dolgoztok együtt. A cél, hogy feltárjátok azokat a negatív gondolatokat, amelyek például a szorongásod mögött állnak. Ezek lehetnek teljesen hétköznapi témák is.

A terápia a digitális korban

A CBT két fő elemből áll:

  1. Kognitív terápia: segít felismerni és kezelni a zavaró gondolatokat.

  2. Viselkedésterápia: segít megváltoztatni a problémás helyzetekre adott reakciókat.

Például, ha valaki szorong a nyilvános beszédtől, a CBT segíthet neki feltárni a szorongást kiváltó negatív gondolatokat majd különböző technikákkal semlegesíteni azokat. 

Íme, egy érdekes történet: volt valaki, aki ideges volt, ha a munkahelyén emberek előtt kellett beszélnie, de most már bátran és magabiztosan teszi ezt, köszönhetően az egyébként online folytatott kognitív viselkedésterápiának.

https-tudatossagklubhu-2024-junius-cikk1.png

Az online terápia előnyei

A terápia online végzése számos előnyt kínál a hagyományos, személyes találkozásokkal szemben. Nézzük, mik a leggyakoribbak!

  1. Gyors eredmények

A CBT gyorsan hoz szemmel is látható eredményeket. Sok esetben már néhány alkalom elég ahhoz, hogy jelentős javulást tapasztalj a terápia fókuszterületén.

  1. Hatékonyság

A tanulmányok szerint a CBT akár háromszor hatékonyabb is lehet a szorongás kezelésében, mint más terápiák.

  1. Önállóság

A terápia során elsajátított technikákat és gyakorlatokat önállóan is alkalmazhatod. Így később is képes leszel kezelni a felmerülő problémákat.

  1. Rugalmasság

Az online terápia lehetővé teszi, hogy bárhonnan részt vehess. Legyen az otthon vagy egy munkahelyi tárgyaló, probléma nélkül részt vehetsz az üléseken.

Segíthet neked is a kognitív viselkedésterápia?

A CBT rendkívül hatékony módszer lehet, ha szorongással, depresszióval vagy más mentális problémákkal küzdesz. A siker nagymértékben függ a te együttműködésedtől és tudatosságodtól is. Ha nyitott vagy a változásra és hajlandó vagy dolgozni magadon, hamar jelentős javulást hozhat az életedbe.

Ez egy modern és hatékony módszer a mentális problémák kezelésére. Nemcsak gyors, de tartós eredményt kínál, az online elérhetőség pedig még kényelmesebbé és elérhetőbbé teszi.

Ha szeretnél többet megtudni erről a terápiáról, látogass el a Tudatosság Klub oldalára, ahol részletes információkat találsz a CBT-ről és egyéb tudatosságemelő eszközökről.