Nem kell messzire mennünk egy példáért: a szupermarketek polcaira kerülő áruk legyártása és elszállítása is már sajnos nagy fokú környezetszennyezést generál. 

A legrosszabb viszont az, hogy sokunk ennek nincs is tudatában, ami véleményünk szerint a probléma a legfőbb forrása. A tetteink következményeinek megértése ugyanis az első lépés a helyzet kezelésében. Ehhez viszont nem kell begubózni a könyvtárba, hiszen az interneten számtalan olyan cikk és tanulmány megtalálható, amelyek átfogó képet adnak a helyzetről. 

filter.jpeg

Ha nincs időd ezeket mind-mind egyesével felkutatni, akkor javasoljuk, hogy keresd fel a Filter.hu hírgyűjtő portált, ahol a témával kapcsolatos információk könnyen érthető és jól kezelhető formába vannak rendezve. Ami pedig a legjobb ebben a plattformban, hogy nem csupán egyféle véleményt jelenítenek meg, hanem ha a téma is indokolja, pro és kontra szempontok szerint helyezik el az anyagokat az idővonalon. Továbbá nem csupán szakmai cikkeket osztanak meg, hanem olyan írásokat is, amelyek szuper tanácsokkal látnak el a környezetre gyakorolt hatásod csökkentése érdekében.

A mindennapi döntéseid segíthetnek a változásban

Az első és legfontosabb, hogy ha közel laksz a munkahelyedhez, vagy a következő sarkon található a kisbolt, ahová járni szoktál, akkor ne az legyen az első, hogy kocsiba ülsz, hanem indulj el inkább gyalog, vagy pattanj biciklire. A gépjárművek ugyanis továbbra is a leggyakoribb légszennyezők.

Ha erre nincsen lehetőséged, akkor érdemes az autódat egy üzemanyag-hatékony járműre cserélni. Hogy melyek ezek, arról szintén részletesen olvashatsz az interneten. Továbbá azzal is sokat segíthetsz a bolygónknak, ha energiatakarékos készülékeket vásárolsz. Ez úgy tudod ellenőrizni, ha lecsekkolod az eszközök energiabesorolási címkéjét. 

Ezenkívül javasoljuk, hogy használj környezetbarát tisztítószereket. A mosószerekben lévő foszfor ugyanis növeli a folyók tápanyagterhelését, és túlzott alganövekedést okozhat.

Ennél azonban jóval egyszerűbb dolgokra is gondolhatsz!

Takaríts meg energiát például azzal, hogy kihúzod a háztartási gépeket, miután végeztél a használatukkal, vagy kétszer is meggyőződsz arról, hogy lenyomtad-e a villanykapcsolót, amikor elhagytad a szobát. Ez számodra is előnyös lesz, hiszen a villanyszámla nem fog lyukat égetni a hó végén a zsebedbe. De emellett még csökkenti a széntüzelésű villamos erőművek kibocsátását is.

Ezenkívül még azzal is sokat segíthetsz, ha új életet adsz a nem kívánt eszközöknek vagy tárgyaknak. Ez annyit jelent például, hogy az elvitelre vásárolt ebédből megmaradt műanyag edényeket nem egyszerre a kukába dobod, hanem ehelyett elmosod és újrahasznosítod őket.

Végezetül, véleményünk szerintünk azzal tudod a legtöbbet megtenni, ha a családodat, a barátaidat és az ismerőseidet is arra buzdítod, hogy fogadják meg ők is ezeket a tippeket.