A következő pár sorban tehát most utánajárunk annak, hogy milyenek a minőségi szórófejek, és hogy miért számítanak kulcsszereplőnek az öntözésben. 

Hogyan válasszunk?

A megfelelő szórófej kiválasztása kiemelten fontos, de tisztában kell lennünk néhány szemponttal. Befolyásolhatja döntésünket az, hogy mekkora területet öntöznénk, és ezen milyen vízigényű növények élnek. Az, hogy milyen a terület fekvése, vízelvezetése és hogy milyen minőségű víz áll a rendelkezésünkre. Az AutomataÖntözőrendszer.com szórófej kínálatában többféle termékkel is találkozhatunk, amelyek hosszú távon nyújtanak számunkra segítséget. 

A vásárlás előtt viszont mindig mérlegeljünk, mire is van szükségünk. Egy jó szórófej nemcsak a vízpazarlástól óv meg minket, de a növények vízellátását egyaránt garantálja még akkor is, amikor éppen nyaralunk. 

Mely szórófejek tartoznak a süllyesztett darabok családjába?

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy az adott földterülethez passzoló öntözési formát találjuk meg, és ez meghatározza a szórófejek kiválasztását is. A gyep locsolása során például a földbe süllyesztett szórófejek kiemelkednek, és ezzel kezdetét is veszi az öntözés.

https-automataontozorendszercom-2022-szeptember-cikk3.jpg

Megkülönböztethetünk háromféle szórófejet, s ezek közül a spray és a rotoros darabok emelhetők ki. 

Mikor lehet hasznunkra a spray szórófej?

A süllyesztett spray szórófejek tulajdonképpen akkor kellenek nekünk, amikor az átlagostól eltérő, szabdaltabb, keskeny sávú és bonyolultabb alakzatú füves terület locsolását szeretnénk megoldani. 

Ennek a szórási sugara 2-5 méter is lehet. Ezt egyébként növelhetjük, csökkenthetjük +/- 20%-kal, a fúvóka tetején látható csavarral. Nagy vízhozamú módszerként tekintünk rá, tehát sokszor 5-10 perc alatt végez a dolgával.

A rotoros szórófej előnyei

A nagyobb területeken azonban már a rotoros darabokat kell bevetni. Ilyenkor az öntözési hatósugár már 8-12 m. A készülék a víznyomás hatására emelkedik ki, s a vízfügönny forgatásával végzi a locsolást. Maga a forgás szögtartománya 50°-360°között módosítható. 

Az MP Rotator szórófejekre a változó kilépési szög, valamint a forgó vízsugár a jellemző. A Hunter MP Rotator hatósugara például 1,8-10,5 méter között állítható, s a szögtartomány 45°-360° között változik. 

Szerencsére a rendszer valamennyi esetben könnyen variálható, hiszen a fúvókák jól kombinálhatók. De az öntözési zónán belül soha ne keverjük a spray és a rotoros szórófejeket a vízkijuttatással kapcsolatos különbségek miatt!