A forró fekete mértékkel fogyasztva számtalan pozitív hatással van szervezetünkre nézve. Ám sajnos sokan nem tartják be a napi ajánlott koffeinmennyiséget, ez pedig hosszú távon megviselheti a szívet. 

De vajon mi az a mennyiség, amelyet még biztonságosan fogyaszthatunk, és mire kell odafigyelnünk egészségünk megóvása érdekében? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 

Miért szeretjük a kávét?

Korábban úgy gondolták, hogy a kávézás a rossz szokások közé tartozik, ám mára bebizonyosodott, hogy számtalan jótékony hatást tulajdoníthatunk ennek az italnak. 

Amiért a legtöbben rendszeresen fogyasztják a kávét, az az élénkítő hatás, amelyet magas koffeintartalmának köszönhet. Ez segíti az agyi funkciók működését, kedvező hatással van a teljesítőképességre, emellett pedig javítja a hangulatot és a közérzetet is. 

Ezen kívül többféle betegség megelőzésében is szerepet játszhat. Kutatások szerint csökkentheti a rák, az Alzheimer-kór, a depresszió, a Parkinson-kór és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

https-deliklinikahu-2022-marcius-cikk1.jpeg

Miért vigyázzunk vele? 

Bár a kávéfogyasztásnak megvannak a maga pozitív hatásai, sajnos ha túl nagy mennyiséget juttatunk be a szervezetbe, akkor ártalmas lehet az egészségünkre nézve. 

A koffein egyik hatása, hogy emeli a vérnyomást, amely gyorsabbá teszi a szívműködést. Ha ez rendszeresen megtörténik, az megterheli a szívet, és hozzájárulhat bizonyos betegségek kialakulásához. Ezekre általában egy alapos kardiológiai vizsgálat során derül fény. 

Emellett azért sem ajánlott átlépni a napi fogyasztási mennyiséget, mivel a kávé vízhajtó hatású. Aminek eredményeképpen nem csak dehidratálttá válhatunk, de a mosdót is a kelleténél többször kell meglátogatnunk. 

Hogy még néhány negatívumot említsünk, a túl sok kávé ingerlékenységet, remegést, hányingert, idegességet is okozhat. Jobb tehát vigyázni vele! 

Csak óvatosan!

A negatívumok ellenére természetesen nem kell teljesen mellőznünk kedvenc italunkat. De jobb, ha betartunk néhány fontos szabályt! 

  • Az ajánlott napi fogyasztási mennyiség 6 csésze közepesen erős kávé felnőtt emberek részére. Figyeljünk arra, hogy ezt ne lépjük túl!

  • A koffeinérzékenyek számára a magas koffeintartalmú italok fogyasztása, így a kávé ivása sem ajánlott. Erről azonban jobb, ha kikérdezzük kezelőorvosunk véleményét! 

  • A kávé vízhajtó hatása miatt ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékpótlásról sem! 

  • Lehetőleg ne igyunk kávét éhgyomorra, hiszen ez hosszú távon egyáltalán nincs jó hatással gyomrunkra, emésztőrendszerünkre. 

Ha tehát imádjuk a kávét, nyugodtan fogyasszuk, de mindig figyeljünk a napi ajánlott fogyasztási mennyiségre!