Új építés, felújítás esetén is komoly tételt tesznek ki a nyílászárók, azonban mivel a hőszigetelés részeként évtizedekre szóló, jelentős szerepet töltenek be, érdemes jó minőségű ajtókat és ablakokat választani. A megalapozott döntéshez érdemes tisztában lenni az ablakokkal kapcsolatban gyakran emlegetett különféle kifejezések műszaki tartalmával. Cikkünkben az üvegezésről lesz szó, tartson velünk!

Korszerű műanyag nyílászárók

Válasszon a prémiumminőségű, Kömmerling profilokból készült nyílászárók közül, kérjen árajánlatot az Ablak Outlettől, akár standard, akár egyedi méretű ablakokra van szüksége! Valamennyi, általuk forgalmazott műanyag szerkezet megfelel az épületszerkezetekkel szemben támasztott szigorú követelményeknek, jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik, így ideális választás, ha építkezik vagy felújít.

ablakoutlethu-2023-december-linkmarketing-2.jpg

A hazai viszonyok között hosszú hónapokig szükség van az otthonok fűtésére a kellemes hőmérséklet és komfort biztosítása érdekében, de a kánikulai napokon is jólesik a klimatizálás. Annak érdekében, hogy a fűtés-hűtés ne az ablakon kidobott pénz legyen, szükség van az épületek hőszigetelésére, amelynek a nyílászárók is szerves részei. A korszerű, jó hőszigetelő képességgel rendelkező ablakok és bejárati ajtók beépítésével jelentős energiaköltséget spórolhatunk meg. 

A hőszigetelő képesség

Az egyes épületszerkezetek, így a nyílászárók egyik fő jellemzője, ami a választásunkat befolyásolja, a hőszigetelő képesség, amely az U értékkel, a hőátbocsátási tényezővel jellemezhető. Minél alacsonyabb az U, annál jobb hőszigetelő. Ez az érték a szerkezet egészére, illetve egyes fő részeire, a tokra, a szárnyra és az üvegezésre vonatkozik, ezért más a hőátbocsátási tényezője egy 2 és egy 3 rétegű üveggel ellátott ablaknak. 

Annak érdekében, hogy az épület teljesíteni tudja a 2024 júliusától kötelezően előírt közel nulla energiaigényt, az egyes szerkezeteknek külön-külön is meg kell felelnie a szigorú előírásoknak. A prémium műanyag ablakok teljesíteni tudják ezeket.

2 vagy 3 rétegű ablakot válasszak?

A korábban egyeduralkodó egyrétegű ablakok ma már elavultnak számítanak, így amikor nyílászáró vásárlása előtt állunk, az a kérdés, hogy 2 vagy 3 rétegű üvegezéssel kérjük-e. Az üvegek számának növelésével javul a szerkezet hőszigetelő képessége az egyes rétegek között alkalmazott nemesgázok révén. 3 rétegű üvegezés esetén 2 réteg argon vagy krypton kerül a szerkezetbe, így hőszigetelő képessége optimálisabb, akár 20-25%-os energiamegtakarítást is eredményezhet.

Azonban nem minden esetben jó megoldás, ugyanis lényegesen nagyobb súlyt jelent a falszerkezet számára, ezért meg kell vizsgálni, elbírja-e, továbbá megvan-e a kellő vastagság a beépítéséhez. Amennyiben azonban alkalmas rá, mindenképpen a 3 rétegű ablakot javasoljuk, ugyanis hosszú távra választunk.