Ha magyar, vagy részben magyar animációs filmekről van szó, az biztos, hogy az évonalban ott a Macskafogó, Ternovszky Béla 1986-os alkotása, ami sokak gyerekkorát tette szó szerint színesebbé. A remek karakterekkel és párbeszédekkel megírt sztori nem mellesleg kimondottan humoros, így bárki, aki látta, könnyedén idézhet belőle, egy-egy mondata a teljes művel együtt szinte már hungarikummá vált. Nos, bár a Macskafogónak 2007-ben született egy folytatása, az első rész az, amit a mai napig sokan felidéznek, olyanok mellett, mint a Vuk, a Szaffi, vagy a félig magyar Az idő urai, mégis, nehéz hivatalos úton beszerezni, legalábbis modernebb, minőségi formátumban. Eddig legalábbis ez volt a helyzet, most azonban ez változik. Csak éppen nem nekünk!

pcguru-macskafogo-catcity-vinegarsyndrome-deafcrocodile-bluray-kiadas-ternovszky-bela-magyar-rajzfilm-klasszikus-nick-grabowski-hungarikum-1.jpg

Már a Borzongás idejében érdemes volt figyelni az amerikai Vinegar Syndrome megjelenéseit, hiszen sokszor igazán ritka és különleges alkotásokat restauráltak a fiatal filmrajongók, akik főként az exploitation, pornó és horror műfajból kapartak elő gyöngyszemeket, amiket BD-n és 4K-ban tártak a publikum elé. Emellett viszont más kiadókkal közösen is voltak extra kiadásaik, webshopjukban pedig partnereik kínálata is elérhető. Ezúttal, valamiféle különleges csoda folytán, az egyik ilyen partnerük, a Los Angeles-i Deaf Crocodile, a Macskafogóra csapott le, méghozzá igazán fantasztikus kiadást meghirdetve vásárlói részére. A feknis Blu-ray-re 1.85:1 képaránnyal, új magyar DTS-HD MA 5.1 és eredeti 2.0-s hanggal, valamint számos extrával (Ternovszky három rövidfilmje, egy 2023-as interjú a rendezővel stb.), angol felirattal került fel a klasszikus rajzfilm, és ezzel az egésszel csak egy apró probléma van.

Mégpedig az, hogy míg a Vinegar Syndrome és a legtöbb partner általában régiófüggetlen lemezeket ad ki, így akár Európából is simán lehet tőlük rendelni, drága régiófüggetlen lejátszó és mindenféle nem hivatalos okoskodás nélkül is élvezve a filmeket, a Deaf Crocodile egyébként kifejezetten baráti módon árazott (jelenleg 10 025 Ft a webshopból) kiadványa ezúttal sajnos A-régiós lett, így a normál hazai lejátszókkal (ugyanígy a konzolokkal) nem lehet elindítani. Ezzel az egésszel persze egyáltalán nem az a baj, hogy külföldön megjelenik egy úgymond nemzeti kincsünk, hanem inkább az, hogy míg a tengerentúlon ilyen formában jelenhet meg, addig itthon egy fele ennyire minőségi kiadvány sem érhető el. Amivel kapcsolatban a Nemzeti Filmintézet  Filmarchívum a publikus megnyilvánulásai alapján nincs is azzal tisztában, hogy mi az egésszel a gond. A kérdés tehát adott: szerinted valaha is lehetséges, hogy itthon is elérhető lesz egy hasonló kiadvány? És honnan rendeled a régiófüggetlen lejátszót és melyiket?