Be kell valljam, hogy bár Huawei telefonjaim voltak az évek során, egyéb eszközöket sosem használtam a gyártótól. Nem volt Huawei óráim és az audió eszközeik is mindeddig elkerültek. Kapva kaptam nemrég az alkalmon, hogy most végre kipróbálhatok egy Huawei fülest. Kb két hétig volt nálam a Huawei FreeBuds 6i és őszintén azt kell mondjam, hogy szomorú voltam, amiért a tesztidőszak végén vissza kellett adnom.

Mi van a dobozban?

Mondhatni a megszokott kiegészítőket kapjuk, amiket úgyis ismer már mindenki, de azért az illem úgy diktálja, hogy ezeken is végig kell szaladnunk. A FreeBuds 6i dobozában - magán a fülhallgatón kívül - találunk egy rövidke USB-C-s töltőkábelt, két pár extra fülpárnát és persze a használati utasítást.

A lényeg úgyis a fülhallgató, ami hozzánk lila színben érkezett. Először picit szkeptikus voltam a színt illetően, de kibontva kellemesen meglepődtem. Nem egy élénk, inkább egy fényes, metálos, halvány lila színben pompázik az earbuds, ami nekem nagyon bejött. 

Kifejezetten szép, apró és könnyű tokot kapott, simán elfér bárki zsebében, gond nélkül. Maguk a fülesek is rendkívül kényelmesek, egyetlen él sincs rajtuk, mindenhol lekerekített a kialakítása, ami nemcsak a szemnek szép, de a fülnek is kényelmes.

Skillek

Fontos tudni, hogy a termék nem egy prémium kategóriás eszköz, aki tűpontos és 100%-os, stúdió minőségű hangzást vár, annak csalódnia kell majd. Egy átlagos felhasználó számára viszont tökéletesen megfelel, hétköznapi zenehallgatás, játék, videózás és hívások közben is abszolút tisztességes minőséget nyújt a hangzás, még a mikrofon is elegendő egy-egy hívás lebonyolításához. Volt nemrég nálam egy másik gyártó sokkal drágább fülhallgatója, aminek a Huawei FreeBuds 6i mikrofonjától jóval rosszabb mikije volt. Azt nem szívesen használtam egy fél perces hívás erejéig sem, a 6i-vel viszont semmi gondom nem akadt.

A hangzáson pedig még tuningolhatunk is picit, csak egy kis szorgalom kell hozzá. Van ugyanis jó néhány alap profil az eszközhöz csatolható app-ban, de egy kis ügyességgel, egy egyéni beállítási profillal sokkal többet is kihozhatunk az eszközből, már ami a hangzást illeti.

Ami szintén piros pontot érdemel, az a zajszűrés. Ebben az árkategóriában nagyon ritkán találni ANC-s, azaz aktív zajszűrős fülest, a FreeBuds 6i-ben viszont van, ráadásul tökéletesen működik. Azért kicsit fáj a szívem, hogy csak augusztusban utazok el Magyarországról, így repülőn nem tudtam kipróbálni, de az utcán sétálva és a tömegközlekedési eszközökön tökéletesen teszi a dolgát. Igazi felszabadulás már csak az is, amikor zene nélkül, de a zajszűrést bekapcsolva a fülünkben van, ritka élvezetes a szokásos budapesti zaj helyett csendben utazni a BKK-n.

hlfufef.jpeg

A FreeBuds 6i egyik legnagyobb erőssége - az ANC mellett - a multipoint connectivity, ami lehetővé teszi hogy egyszerre több eszközünkre is csatlakoztatva legyen a füles. Ennek segítségével simán megoldható az, hogy a FreeBuds 6i csatlakoztatva van a PC-nkre, amin épp zenét hallgatunk munka közben, mindemellett pedig a telefonunkon is rajta van a füles, amin így gondtalanul fogadhatunk hívásokat is. Kettős csatlakozás esetén a készülékekhez igazított külön kezelés hibátlan, gyors, könnyű, kényelmes.

Persze, hogy AI

Néhány sorral feljebb már említettük, hogy az eszközhöz társul egy dedikált alkalmazás is. Ez a Huawei AI Life, amivel nem váltjuk meg a világot, de nem is arra van. Ennek segítségével kezelhetjük a FreeBuds 6i különböző profiljait, ezzel generálhatunk magunknak sajátot is. Utóbbi használata erősen ajánlott.

Az alkalmazásban választhatunk aközött is, hogy az earbuds csatlakozását erősítsük a hangzás rovására vagy pedig fordítva. Én eközött a két beállítás között semmi különbséget nem vettem észre, de lehet csak nekem van túlságosan is botfülem.

Ami viszont sokkal jobban működik, az az érintésvezérlés. Az app segítségével állíthatjuk be azokat a mozdulatokat is, amik különböző funkciókhoz kapcsolódnak. Pöccintésre váltás a számok között zenehallgatás közben, vagy ugyanezen mozdulatra hívásfogadás, de azt is be tudjuk állítani hogy az earbuds felületén végighúzva ujjunkat tudjuk állítani a füles hangerejét. Érdemes átbogarászni a beállításokat, rendkívül kényelmessé tudják tenni a FreeBuds 6i használatát, amihez így nem kell elővennünk a telefont a zsebünkből, táskánkból.

Üzemidő

Manapság már aligha lepődünk meg azon, hogy egy eszköz gyári adatai eltérnek picit a valóstól. A Huawei FreeBuds 6i 8 órás üzemidőt ígér a fülesekre ANC nélkül, azt bekapcsolva pedig 5 órát. Míg a töltőtok ugyanezen a vonalon 35 órát és 20 órát tud… elvileg. Utóbbi még valósnak is tűnik - azért nem mértem stoperrel - de a füllhallgatók üzemideje picit túlbecsült. Egy-egy órát csípjünk le belőle és úgy már közelebb van a valósághoz, legalábbis én ezt tapasztaltam, de nyilvánvaló, hogy az ANC mellett a hangerő is befolyásolja az üzemidőt én pedig nem az a felhasználó vagyok aki finomkodik  a hangerővel.

Ettől függetlenül az egész napos aktív használatot bírja a füles, gond nélkül el lehetünk vele munka közben vagy egy hosszabb utazás során is. Este pedig könnyedén feltölthetjük, körülbelül 1 óra alatt csutkára húzzuk a töltőtök aksiját. Vezeték nélküli töltésre nincs lehetőségünk, gyanítom az alacsony ár érdekében hagyta ki a funkciót a gyártó.

Összegzés

Kellemes meglepetés a Huawei FreeBuds 6i, főleg az ára tükrében. Hazai boltokban már 40 ezer forint alatt is megkaphatjuk, ami egy kielégítő hangzást nyújtó, szép, könnyű, strapabíró és sokféle funkcióval rendelkező earbuds esetében aligha megszokott. Az meg végképp nem általános, hogy ilyen olcsón ilyen remek zajszűrést is kap az ember. Engem leginkább az utóbbi feature fogott meg! Ha hamarabb tudtam volna tesztelni a FreeBuds 6i-t, akkor valószínűleg már le is csaptam volna egy darabra magamnak.