Mindössze pár hónap telt el a Huawei Watch GT 4 tesztem óta és már be is futott a következő okosóra a Huawei jóvoltából: ezúttal a sokkal elegánsabb – és ezzel jóval mutatósabb – Watch Ultimate járt nálam. Bevallom, alapesetben a sportosabb órák híve vagyok. A luxus-dizájn nem az én stílusom, de abszolút meg tudom érteni azokat, akik emellett teszik le a voksukat, hiszen egy márkás és drága óra már évtizedek óta státusszimbólumnak számít. A Watch Ultimate-ben az a különleges, hogy első ránézésre simán azt hiheti róla az ember, hogy valami félmillió forintos, analóg karóráról van szó, viszont közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy ez egy okosóra – méghozzá nem is akármilyen!

huawei-watch-ultimate-voyage-blue.jpg

A Watch Ultimate kialakítása nem a szokásos acél, hanem ennél is erősebb anyag. Úgynevezett Liquid Metal alapú cirkóniummal lett ellátva, emellett pedig zafírüveg mögé lett rejtve az óralap és az egészet egy kerámiakeret fogja közre. LTPO AMOLED 1,5 hüvelykes kijelzőt kapunk, 456 x 280 pixel felbontással, valamint rendkívül jó üzemidővel. 530mAH-s akksit kapott, szóval normál használat mellett átlag 11-12 napot bír, aktív használat mellett pedig 5-6 napot – töltőre csak ezután kell tenni. Ami a legkülönlegesebb a Watch Ultimate-ben, az a vízállósága. Akár 100 méterig is lemerülhetünk vele (búvárok előnyben!), és mivel 16 darab vízálló elem lakozik benne, az sem lenne probléma neki, ha valaki 24 órát tölt el vele ebben a mélységben – de létezik egyáltalán ilyen ember? A drágább változatnál alapkellék titán-szíj egyébként cserélhető egy strapabíró gumipántra (szintén jár a csomaghoz), szóval aki hozzám hasonlóan a sportosabb, könnyebb viseletet preferálja, az bármikor kicserélheti az óra szíját, vagy eleve választhatja az olcsóbb verziót.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Funkcióit tekintve akad benne pulzusmérő, EKG, giroszkóp, légköri nyomásérzékelő, hőmérséklet-érzékelő, mélységszenzor, iránytű, meg még egy csomó hasznos apróság. Szoftveresen ismét Harmony OS-t kapunk, olyan extrákkal, mint a stressz-szint figyelése, az alvásmonitorozás, vagy a véroxigén-szint mérése. Az EKG sok okostelefonnál elég megbízhatatlan, de a Watch Ultimate esetében erről szó sincs. Rendkívül precíz benne a szenzor, így abszolút pontos adatokat ad. Különlegesség még az Expedíciós mód, amely félóránként rögzíti a pozíciónkat (GNSS helymeghatározást használ, öt műhold segítségével), emellett pedig temérdek hasznos információval szolgál, ha épp túrázni mennénk. Nemcsak az egész túraútvonalat megtervezhetjük vele, de külön figyeli, hogy milyen az idő a környéken, illetve mi várható (például jelez, ha vihar közeleg), jelzi a napnyugtát és természetesen a saját, menet közben változó adatainkat is számon tartja. Felettébb hasznos applikáció, kirándulásokhoz mindenképp érdemes beüzemelni!

A Watch Ultimate egyszerre tükrözi a luxust és lett megtömve az okosórák leghasznosabb funkcióival, amik nemcsak a mindennapi életben jöhetnek jól, hanem mondjuk nyaralások vagy nagyobb kirándulások alkalmával is. Persze az ár is ehhez igazodik: a gumiszíjas változat bőven 250 000 Ft felett mozog, az általam is tesztelt titánium-szíjas pedig a 350 000-et karcolja, szóval nem éppen a 20 000 Ft-os okosórák piacát akarja letarolni ezzel a készülékkel a kínai gyártó. Elsősorban azoknak tudom ajánlani, akik az elegánsabb luxusórákat részesítik előnyben, ugyanakkor vannak akkora sportemberek, hogy az Expedíciós módot vagy akár a búvár-funkciókat is kihasználják az óra segítségével – az egyszerűbb dizájnt kedvelőknek pedig még mindig ott a Watch GT 4, amiről ITT elolvasható a tesztünk.