Hihetetlen belegondolni, de míg az okostelefonok valódi pionírjának számító első iPhone 2007-ben jelent meg, az első TWS fülhallgató csak 2015-ben jelent meg. Igaz, ekkor még közel sem produkálták a mai vezetéknélküli fülesekre jellemző minőséget, az igazi forradalmat pedig, ahogy az lenni szokott, a 2017-ben kiadott első AirPods indította el. Azóta a techvállalatok mindegyike önti a piacra a gagyi, a jó, és a kifejezetten minőségi termékeket. A Huawei viszonylag későn, 2018-ban mutatta be saját megoldását, a Huawei Freebuds-ra keresztelt termékét, most pedig, 2023-ban már az ötödik generáció jelent meg, ami radikális dizájnváltással és kellemes, de nem tökéletes tudással próbálja meg elcsábítani a prémium termékek rajongóit.

img20230802084421.jpg

Ívek játéka

A Huawei Freebuds 5 dobozának tetejét levéve rögtön a füles tokját lehet megpillantani, alatta pedig némi olvasnivalót, egy USB Type-C kábelt, és némi szilikon-anyagot találni. A füles egy kifejezetten elegáns, összenyomott tojás alakú tokban pihen: az íves dizájn különleges megjelenést kölcsönöz a terméknek, amit a szokott módon, Huawei telefonnal automatikusan, más telefonnal (Androiddal és iPhone-nal egyaránt) pedig Bluetooth csatlakoztatással lehet használatba venni. Természetesen egy alkalmazás, az AI Life segíti a füles beállítását és a lehető legjobb élmény elérését, azonban ezt csak az AppGalleryből lehet letölteni, de ha ez megvan, hallgathatunk zenét, nézhetünk filmet, és beszélgethetünk kedvünk szerint. A tok szorosan zár, köszönhetően az erős mágneseknek, a fülesek pedig nem esnek ki, még fejreállított pozícióban sem.

img20230802084810.jpg

A Freebuds 5 íves és nyitott kialakításából adódóan nem mindenkinek a fülében fog kényelmesen és szorosan állni, mi nem tapasztaltunk vele problémát, igaz, sport közben nem próbáltuk ki, viszont intenzív séta, és minden más körülmények között – metrón, buszon, ülve és fekvés közben – igen, és nem esett ki egyszer sem. A cseppforma mindenesetre szokatlan, de szép, a fehér és ezüstszínben kapható változatból pedig férfiak és nők is kiválaszthatják azt, amelyik egyéni preferenciáiknak megfelel. A Huawei Freebuds 5 – és ezt ki ki kell jelenteni – remek hangot produkál: hallgattunk Imagine Dragonst és Producereket, Vámpírok bálját és néztünk Schinder listáját, valamint Világok harcát is. A magasak magasak, a mélyek erősek, a középtartomány szépen szól, ugyanakkor a Huawei Freebuds 5 inkább a magányos filmnézésre ajánlott. A Schindler listájában nemcsak a beszédhangok, hanem a muzsikák is természetesek voltak, és maximálisan hangerőn, metrón is hallható hangot kaptunk. A Schindler listájának teljes megtekintése után a fülesben – az AI Life szerint – kb. 28%-os töltöttség maradt, mindezt ANC használata nélkül. Kb. öt órát tud egyhuzamban működni, ANC nélkül, azonban azt bekapcsolva már erősen visszaesik ez a szám, a gyártó szerint 3 és fél órára, ami valljuk be, nem túl meggyőző. Összesen három ANC profil közül lehet választani, amelyek hívás közben eredményesen tudják a zajokat szűrni, azonban más körülmények között a környezeti hangok hallhatóak maradtak, kisebb-nagyobb mértékben. Az 505 mAh-s akkumulátorral rendelkező tok vezetéken keresztül nagyon gyorsan feltölthető, azonban vezetéknélküli töltőpadon több órát várhatunk, hogy újra használhassuk.

img20230802084502.jpg

Az AI Life egyébként kellően intuitív felülettel rendelkezik, igaz, a Bluetooth-os csatlakoztatás után még külön fel kell venni a fülest az alkalmazásban is. Itt lehet beállítani a hangszíneket, az ANC mértékét, itt lehet megtekinteni az irányítást is: a füles reagál dupla tapicskolásra, érintésre és nyomásra, valamint ujjhúzásra is.

Bolognai dizájntermék Kínából

A Huawei Freebuds 5 már megvásárolható, 50-60 ezer forint közötti ára pedig illeszkedik a kategóriában elfoglalt pozíciójához. Vannak apró fejlesztések a 2021-ben boltokba került Freebuds 4-hez képest, és vannak kisebb problémák is, ugyanakkor, ha valaki a nyitott fülhallgatót preferálja, ezen és pár másik terméken (pl. Nothing EarStick) kívül mást nemigen fog találni, az in-ear fülesek jóval tágabb piacával szemben. A kérdés az, hogy a dizájnékszerre emlékeztető kialakítás (a Huawei kommunikációja szerint a bolognai cseppeket vették alapul a tervezéskor) és a kisebb hiányosságok egymáshoz mért aránya megéri-e a Huawei által kért összeget. Mi azt mondjuk, hogy igen, mindenesetre vásárlás előtt érdemes megtekinteni, ha lehet kipróbálni, mert egyediségéhez tényleg nem fér kétség.